Nova analiza Mobile Expertsa svrstava Ericsson kao vodećeg dobavljača za globalni RAN (Radio Access Network) tržišni udio u prva tri tromjesečja 2021. godne s tendencijom da tu poziciju zadrži, dok je raniji globalni tržišni lider kineski Huawei zbog sankcija SAD na drugom mjestu. No, prema analizi druge analitičke tvrtke Dell’Oro Huawei je još uvijek globalni lider prema prihodima na tržištu.

Naime, prema Mobile Expertsu, američke sankcije ograničile su pristup kineskom dobavljaču poluvodičkim dijelovima, pa su isporuke Huaweia bile usmjerene na bazne stanice 4T4R niske propusnosti (koristeći poluvodiče domaćeg izvora) u Kini koje imaju nisku vrijednost u dolarima. Ericsson je u međuvremenu krenuo naprijed na premium masivnim MIMO jedinicama koje imaju mnogo više antena s 64T64R nizovima u regijama poput SAD-a za uvođenje C-pojasa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Mobile Experts procjenjuje cijenu od oko 8.500 američkih dolara po radio jedinici za sustav visokih performansi 64T64R (koji uključuje radio, DU i CU softver, softver za upravljanje, sve za skupnu cijenu po jedinici) u smislu prihoda. Huawei na tržištu nudi non-Massive MIMO čija je cijena od 3.000 do 4.000 dolara po radio jedinici, dakle manje od polovice Ericssonova uređaja.

Izvješće Dell’Oroa navodi kako postoje razlike u cijenama između ne-masivnih MIMO i masivnih MMO jedinica te da su bazne stanice u Kini znatno niže cijene, ali da je prihod Huaweia veći zbog veličine kineskog tržišta na kojem je 2021. godine isporučio između 1,4-1,5 milijuna 5G baznih stanica. (grafika Mobile Experts)

Podijeli:

 

 

Vezane objave