Nakon nedavnih najava standarda 5G New Radio (NR), Ericsson i Intel u suradnji s ranim pružateljima 5G usluga ostvarili su non-standalone (NSA) 5G NR podatkovni poziv u 3,5 GHz pojasu.

Ta zadnja demonstracija, dvosmjerni poziv uz downlink i uplink komunikaciju ostvaren je u Ericssonovom laboratoriju u Kisti, Švedska početkom srpnja. Taj značajni korak dovodi 5G bliže komercijalnom radu.

Ericsson i njegovi partneri prvi put su koristili Ericssonovu komercijalno dostupnu opremu, uključujući 5G NR radio 6488, baseband i jezgrenu mrežu koji podržavaju 5G EPC. Demonstracija je uključivala i Intel 5G Mobile Trial Platform za 5G NR UE, koja omogućuje brzu implementaciju najnovijih zračnih sučelja i komunikacijskih protokola.

“Rad koji su izvršili Ericssonovi inženjeri zajedno s našim partnerima postavlja temelje za komercijalnu spremnost 5G. Nastavljamo poticati uspostavu ekosustava koji će osigurati komercijalni uspjeh ove tehnologije”, najavio je voditelj Ericssonovih proizvoda za mreže Nishant Batra.

“Ericsson i Intel pokazali su uspješan 5G NR non-standalone podatkovni poziv koji služi kao još jedan moćni dokaz da je komercijalni 5G vrlo blizu. Intel i industrija blisko su surađivali na finalizaciji 3GPP 5G R15 standarda i sada ćemo surađivati kako bismo operatorima pomogli ubrzati njihove 5G mreže, budući da Intel razvija svoju LTE modemsku liniju prema modelu Intel XMM 8000 do 2019. godine“, rekao je potpredsjednik i generalni menadžer, odgovoran za nove generacije i standarde u Intelu Asha Keddy.

Ericsson je pokretačka snaga u 5G standardizaciji dugi niz godina, s ranim predviđanjima već u 2010. godini što bi 5G mogao napraviti, a ubrzo je i s vodećim operatorima širom svijeta započeo testiranja. U prosincu 2017. godine Ericsson i njegovi partneri najavili su završetak prvog 5G non-standalone NR standarda, a u lipnju 2018. Ericsson i Intel su završili prvi uspješni standalone (SA) 5G poziv na temelju novog standarda međuoperativnosti za SA.

Podijeli:

Vezane objave