Epson je predstavio nove serije instalacijskih projektora, a između ostalog i L-seriju laserskih 3LCD projektora čija je svrha pružiti vrhunsku sliku uz što vjerniji prikaz boja i oštrine, uz svjetlinu do 25.000 lumena.

eb-l1405u
Laserski projektor Epson EB-L1405U teži 21 kg, isporučuje 8.000 lm te nudi 4K poboljšanje slike

Epson je 2. prosinca 2016. u Ljubljani odlučio službeno predstaviti svoje nove serije video projektora na tržištu Hrvatske, Srbije i Slovenije. Najveći novitet koji smo imali priliku čuti je dolazak na tržište projektora iz serije EB-L1000U koji koriste laserski izvor svjetla, pružajući vrlo vjeran prikaz boja i oštrine, te isporučujući svjetlinu do 25.000 lumena (model L25000U). Valja naglasiti kako se trenutna tehnologija u projekciji, DLP i LED, ne može nositi s takvim specifikacijama. Laserski projektori su s jedne strane vrlo kvalitetni te zahtijevaju minimalno održavanje, no njihova cijena je i dalje prilično viša od alternativne tehnologije. Stoga su takvi projektori namijenjeni ponajprije većim tvrtkama, obrazovnim ustanovama, maloprodaji i sl. Inače, model EB-L1505U/EB-L1500U je prvi i jedini laserski WUXGA LCD projektor snage 12.000 lm ili više, a ujedno je manji i lakši od konkurentskih modela te donosi jamstvo od  pet godina ili 20.000 sati rada. Zahvaljujući laserskoj tehnologiji, očekivani radni vijek izvora svjetla je čak 56.000 sati. Ovi modeli imaju sprijeda ugrađenu kameru koja ima funkciju automatske precizne kalibracije slike.

eb-g7905
Epson EB-G7905U najsnažniji je projektor iz G7000-serije, teži 12,5 kg, a izvrstan je odabir za konferencijske dvorane, predavaonice i sl.

Osim laserskih modela, predstavljeni su i modeli iz G-serije EB-G7000, namijenjeni velikim tvrtkama i visokoškolskim ustanovama – idealni za konferencijske dvorane i predavaonice. Svi navedeni Epsonovi modeli isporučuju poboljšanu 4K sliku i koriste tehnologiju 3LCD – dakle, slika se unutar projektora stvara tako da se miješaju zrake koje se puštaju kroz tri LCD-a (RGB) te se spajaju s bijelim svjetlom. Nema rotirajućih dijelova kao kod nekih drugih projektora.

Renato Vincenti, Epson Italia
Renato Vincenti, Epson Italia

Laserski projektori polako osvajaju

Prezentaciju je za sve okupljene održao Renato Vincenti, Business Manager u Epsonu zadužen za tržište istočne i jugoistočne Europe, Grčke i Turske. On je predstavio i neke trendove i statistiku koju je prikupila nezavisna konzultantska kuća Futuresource Consulting. Vincenti je napomenuo da se već 2018. očekuje značajan porast laserske tehnologije u video projekciji, dok su druge tehnologije u laganom opadanju. Krajem 2015. udio laserskih projektora iznosio je 12% u instalacijskom segmentu, dok se 2018. očekuje udio od 15% ili više, i to na ukupnom tržištu gledajući sve segmente. Na europskom tržištu vidljiv je ukupni pad prodaje projektora (Q1 2014 – 601,8 tisuća kom, Q1 2015 – 561,4 tisuća kom, Q1 2016 – 521,9 tisuća kom), no bilježi se rast prodaje modela koji koriste laserske izvore svjetla, kao i uređaja WUXGA i viših rezolucija. Budući da alternativna tehnologija kao izvor svjetla koristi lampe koje u sebi sadrže i štetne tvari, za očekivati je da će u budućnosti EU postepeno ograničavati korištenje uređaja s takvim lampama, a to će dodatno podignuti značaj laserskoj tehnologiji video projekcije.

U posljednje dvije godine bilježi se značaj porast udjela laserskih projektora na tržištu
U posljednje dvije godine bilježi se značaj porast udjela laserskih projektora na tržištu