Pred više od 150 predstavnika partnerskih IT tvrtki integriranih u mojeRačun mrežu, tvrtka Elektronički računi u petak je na aerodromu Lučko predstavila svoju fintech inovaciju ePlati. Riječ je o brendu pod kojim će tržištu ponuditi usluge iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service) i to direktno iz računovodstvenih programa njihovih partnera.

„Gotovo dvije godine trajao je razvoj platforme koja je prošla strogi nadzor Hrvatske narodne banke kao regulatora, nakon čega je društvo Elektronički računi upisano u registar pružatelja platnih usluga i izdavatelja elektroničkog novca. Mi smo jedina institucija za platni promet licencirana za pružanje usluga iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o bankovnom računu (AIS)“, rekao je CTO tvrtke Darko Gulija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Automatizacija plaćanja i praćenja uplata

Za više od 120.000 tvrtki, korisnika nekog od 360 računovodstvenih i poslovnih rješenja mojeRačun mreže, inovacija ePlati donosi automatizaciju plaćanja. Kako će to izgledati u praksi, odnosno kakav će benefit imati računovodstveni servisi, prezentirao je savjetnik Uprave Josip Kovačec.

„Aktivacijom ePlati (AIS), knjigovođe za svakog klijenta mogu dobiti izvještaj o stavkama prometa po računu na svoj zahtjev, jednim klikom ili u unaprijed zadano vrijeme i to direktno u računovodstveni softver, što pruža mogućnost automatskog knjiženja izvoda“, istaknuo je Kovačec.

Usluga ePlati (PIS) skraćuje proces plaćanja na samo dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje, dodao je Kovačec, objašnjavajući drugu značajku fintech rješenja.

„Subjekti će plaćanja zadavati direktno iz računovodstvenog programa, bez ulogiravanja u internetsko bankarstvo, a ePlati će za banke provesti analizu rizika i mjere sprječavanja zloporabe i pranja novca. Provjereni platni nalog se potom dostavlja u banku koja provjerava autorizaciju i trenutno provodi platnu transakciju. Je li nalog „prošao“, korisnici će dobiti u računovodstveni program“, pojasnio je savjetnik Uprave.

Fintech desetljeće

Ulazak u financijsko-tehnološku sferu poslovanja, predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi, Marko Emer, najavio je kako novi smjer u kojem će se kompanija razvijati u idućih 10 godina.

„Proteklo desetljeće bili smo usmjereni na uvođenje digitalizacije poslovanja SME sektora, a sada se okrećemo potpunoj automatizaciji platnog prometa kroz vaše računovodstvene softvere. Ovaj naš tandem skok s poslovnim partnerima u fintech, pokazat će se kao najbolji poslovni skok za vaše korisnike“, ustvrdio je Emer.

Jačanje tržišta, dodao je predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi, strateški je cilj  Europske unije. Aktivnostima institucija za platni promet koji potrošača stavljaju na prvo mjesto, nudeći mu jednostavnije i efikasnije upravljanje financijama, promijenit će se i poslovanje banaka.

Kroz ePlati, banke dobivaju partnere koji će im omogućiti veći nadzor i kontrolu pranja novca, zaštitu potrošača i sustav inovativnih sigurnih, široko dostupnih i jednostavnih plaćanja, čime i sami mogu rasteretiti vlastite sustave.

Podijeli:

 

 

Vezane objave