Europski parlament izglasao je na prijedlog Europske komisije osnivanje europskog zajedničkog poduzeća za računala visokih performansi (European High Performance Computing Joint Undertaking EuroHPC JU).

EuroHPC JU će biti pravni i financijski subjekt koji će udružiti EU i nacionalne resurse za izgradnju računalstva visokih performansi odnosno superračunala i podatkovne infrastrukture u Europi.

Cilj EuroHPC JU je:

  • Stjecanje i pružanje u cijeloj Europi do 2020. godine pregranične superračunalne infrastrukture koja bi odgovarala zahtjevnim potrebama europskih korisnika iz javnog i privatnog sektora;
  • Podržati europski program mreže istraživanja i inovacija za stvaranje inovativnog HPC ekosustava (uključujući prvu generaciju mikroprocesora europske tehnologije sposobnih za najmanje 1018 izračuna u sekundi), potrebnih aplikacija i stručnjaka.

Integrirana europska HPC infrastruktura koju EuroHPC JU planira stvoriti donijet će prednosti za europsko vodstvo u znanosti, industrijskoj konkurentnosti, inženjerskim vještinama i know-howu, i društvu kao cjelini. EuroHPC JU će biti u vlasništvu i upravljanju članica EU koje su potpisale Europsku deklaraciju o računalima visoke performanse (EuroHPC), do sada je to uradilo 20 europskih zemalja, te privatnih članica iz akademske zajednice i gospodarstva. Preostale članice Unije mogu se projektu pridružiti. Sjedište EuroHPC JU bit će u Luksemburgu.

Podijeli:

 

Vezane objave