Nakon izravne optičke kabelska veza između Južne Amerike i Europe 2000. godine postavljenjem podmorskog kabela Atlantis-2 između Argentine i Portugala, s konekcijom u Brazilu, Zelenortskim otocima, Senegalu i Kanarskim otocima (Španjolska) Europa i Južna Amerika iduće će godine dobiti novu podmorsku optičku komunikaciju.

14. prosinca 2020. godine EllaLink, vlasnica podmorskog kabela i Alcatel Submarine Networks (ASN), tvrtka za proizvodnju i primjenu kabelskog sustava, izvele su sidrište EllaLink kabela na Beach of the Future u glavnom gradu brazilske države Ceará Fortalezi. Veza između Fortaleze i Sinesa u Portugalu, udaljenost od oko 6.000 km, uspostavljena je u siječnju ove godine, a novi optički kabel trebao bi biti u upotrebi u drugom tromjesečju 2021. godine.

Posredna veza preko Sjeverne Amerike

Postojeći optički kabel između Europe i Južne Amerike Atlantis-2 nije udovoljio naraslom podatkovnog prometa, budući da mu je kapacitet 40 Gb/s. Zbog toga su se od 2014. godine  3 druga kabelska sustava (Globenet, SAC i SAm-1) s mnogo većim kapacitetom, naprednije tehnologije DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing), izgrađena oko 2000. godine između Sjeverne Amerike i Južne Amerike, koristili kao posredna veza za narasli podatkovni promet između Europe i Južne Amerike.

Novi transatlantski kabel između Europe i Južne Amerike imat će maksimalni kapacitet od 72 Tb/s), od čega će više od 9% (6,75 Tb/s), biti namjenski za istraživanja i obrazovanja (R&E) zajednice u Latinskoj Americi i Europi.

Znanstvena suradnja

EllaLink je u stvari jedan od dva glavna cilja programa BELLA (Izgradnja europske veze s Latinskom Amerikom). Drugi je pružanje odgovarajuće povezivosti latinoameričkog pristupa kabelu EllaLink za nadogradnju istraživačke i obrazovne mreže (R&E) Latinske Amerike. R&E mreže u Latinskoj Americi koje sudjeluju u programu BELLA uključuju nacionalne mreže Brazila (RNP), Čilea (REUNA), Kolumbije (RENATA) i Ekvadora (CEDIA ), kao i latinoamerička regionalna mreža (RedCLARA). Svaka od tih nacionalnih mreža ima povezivost s EllaLinkom od 100 Gb.

Iz Europe u programu BELLA sudjeluju RENATER (Francuska), DFN (Njemačka), GARR (Italija), FCT | FCCN (Portugal) i RedIRIS (Španjolska), te Europska regionalna mreža za istraživanje (GÉANT). Ulaganja s europske strane podržava Europska komisija, a s latinskoameričke strane financijskom potporom nacionalnih mreža za istraživanje i razvoj izravno uključenih i RedCLARA.

Među R&E aplikacijama, predviđeni kapacitet EllaLink kabela će se koristiti za znanstvenu suradnju istraživače iz dviju regija kao što su podaci europske satelitske konstelacije za promatranje Zemlje ​​Kopernik, eksperimente iz fizike visoke energije koji uključuju akcelerator čestica u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) i upotrebu optičkih (ESO) i radio (ALMA) teleskopa, između ostalog smještenih u Čileu.

Nova veza također će značajno smanjiti efektivno zakašnjenje širenja signala između Europe i Južne Amerike s kraja na kraj, u nekim slučajevima i do 50%, omogućujući veću interaktivnost (brži odgovor) istraživača koji pristupaju udaljenim podacima na drugom kontinentu .

Očekuje se da će druga faza proširenja EllaLinka obuhvatiti konekcije za Maroko, Las Palmas (Kanarski otoci, Španjolska), Mauritaniju, Senegal, Kourou (Francuska Gvajana) te São Paulo i Rio de Janeiro (Brazil).

Podijeli:

 

Vezane objave