Normativni okvir za online registraciju poduzeća usvojen je Uredbom Vlade RH u kolovozu, a za listopad je najavljeno da Vlada donese odluku o tehničkim specifikacijama sustava digitalne procedure registracije poduzeća nazvanog Start. Kako je najavio glavni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Kaufman Start bi trebao profunkcionirati u siječnju iduće godine. Te informacije objavljene su na konferenciji Postavljanje temelja za sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Svjetske banke, kojom je označen kraj projekta Analiza sustava poslovanja u Hrvatskoj.

Prije pokretanja projekta jasno je bilo kako u Hrvatskoj ne postoji sveobuhvatan pregled i analiza registara koji prikupljaju podatke o poslovnim subjektima, a podaci sadržani u tim registrima najčešće su nedostupni korisnicima. Povezivanje tih registara unaporijedilo bi poslovnu klimu u Hrvatskoj i trebalo bi donijeti novi napredak na ljestvici Doing Business. Hrvatska je na toj listi u ovoj godini na 87. mjestu od 190 promatranih zemalja svijeta. U odnosu na 2017. godinu kada je bila na 95.mjestu Hrvatska je ostvarila napredak.

Elektroničko pokretanje poslovanja jedna od mjera i u okviru Nacionalnog programa reformi Hrvatske Vlade za 2018. godinu.

Preporuka za uspostavu sustava elektroničke registracije poduzeća došla je od Svjetske banke. Sustav Start operativno će uspostaviti i održavati Financijska agencija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

Vezane objave