Usporeno tržište mobilnih telefona u 2022. godini pogađa prijelaz telekom pretplatnika na 5G mreže, no očekuje se da će ukupne 5G veze diljem svijeta ove godine porasti za 86% i dosegnuti 1,15 milijardi, navodi CCS Insight.

Procjena CCS Insighta o usvajanju 5G veza po regijama do 2026. godine

Pad prodaje pametnih telefona

Makroekonomska slabost neizbježno utječe na prodaju novih mobilnih telefona ove godine, a očekuje se da će globalne isporuke pasti za 10% na 1,43 milijarde uređaja, od čega se očekuje da će njih 620 milijuna biti uređaji koji podržavaju 5G. To će usporiti prelazak na 5G, ali će se aktivne veze na 5G mrežama u cijelom svijetu i dalje gotovo udvostručiti 2022. godine, ne malim dijelom zahvaljujući ulaganjima mrežnih operatera u proširenje pokrivenosti na ključnim tržištima, kao i nekim važnim pokretanjima mreža na tržištima u razvoju.

Globalni broj 5G veza nastavit će rasti jer mrežni operateri koji su već implementirali tehnologiju ulažu napore da korisnike prebace na 5G. Migracija korisnika na najnovije mreže ključna je za operatere jer im pomaže u prodaji novih usluga, poboljšanju operativne učinkovitosti i poticanju održivijeg poslovanja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Iz tog razloga CCS Insight očekuje da će mrežni operateri nastaviti poticati proizvođače telefona da uvedu 5G mogućnosti na jeftinije uređaje u svojoj ponudi, tako da se prodaje sve više i više uređaja koji podržavaju 5G. Veći troškovi stvaraju problem proizvođačima uređaja, ali uz slabu potražnju, tržište mobilnih telefona bit će iznimno konkurentno u sljedećih nekoliko kvartala. Dakle, očekuje se da će rasti ponuda jeftinijih 5G mobilnih telefona.

CCS Insight predviđa da će 5G veze porasti u svim regijama svijeta u sljedeće četiri godine, dosegnuvši 4,2 milijarde na kraju 2026. godine. Međutim, 70% njih ostat će na razvijenim tržištima Zapada i Azije i Pacifika, uz Kinu. Aktualna makroekonomska neizvjesnost utjecati će dodatno odgađanja pokretanja i širenja 5G mreža od strane operatera, prije svega će utjecati na one koji još nisu pokrenuli 5G, posebno na najsiromašnijim tržištima.

Sporo usvajanje u industriji

Veliko obećanje 5G uvijek je bilo u ulozi koju mora imati u okruženju Industrije 4.0. Međutim, poduzeća su sporo usvajala 5G u industrijskim primjenama, a do 2026. godine industrijske primjene interneta stvari (Internet of Things, IoT) činit će samo 10% globalnih 5G veza. Ostatak će gotovo u potpunosti biti mobilni telefoni, drugi uređaji poput tableta, prijenosnih računala i kućnih internetskih usmjerivača imati skroman udjel.

5G nije prošao glatko, pandemija je pogodila lance opskrbe opremom i uređajima, a operateri se suočavaju s poteškoćama u nadoknadi troškova novih mreža. Tek se čeka ubrzanje usvajanje nove generacije komunikacijske tehnologije. Sve više operatera uvodi napredne značajke koje podižu performanse 5G mreža. To znači nove prilike za kombiniranje napredne povezanosti s tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, rubno računalstvo i analitika. To će stvoriti nove primjene tehnologije, kao i nove izvore prihoda.

Podijeli:

 

 

Vezane objave