dsc_0197-001

Znate kako je s jeseni – red kiše, red sunca, red vjetra. Osim što toga dana jesen nije bila takva. Bilo je sunčano i toplo, za kratke rukave. Zapravo idealno da se čovjek izvali na stolicu (da ne kažem ležaljku, s obzirom da smo u toplicama) i zatvori oči u cilju upijanja iscjeljujućih zraka sunca s vitaminom D.

No sudionici DevArene (aka developeri) čudne su biljke – hodnici i okolina hotela Well u Termama Tuhelj bili su prazni za vrijeme predavanja, a tek u pauzama su uživali u dobrom vremenu, no samo do sljedećeg predavanja. Nemamo sad neke konkretne brojke, no ne bismo se iznenadili da je DevArena na vrhu top liste posjećenosti predavanja među konferencijama.

Jesu li predavanja toliko dobra ili je to jednostavno takva publika? Vjerojatno oboje, i za oboje pišemo plus organizatorima. Orijentiranost isključivo na developere posebnost je ove konferencije, a svakako pomaže i činjenica da ju organiziraju sami developeri. Organizator, tvrtka Ekobit, u potpunosti je softveraška tvrtka, a organizaciju (pa i većinu predavanja!) odrađuju samostalno, što je velika rijetkost među konferencijama zadnjih godina. I očigledno dobro funkcionira.

dsc_0378-001

Rijetkost je i pojam „rasprodane konferencije“ – u pravilu se one pune koliko mogu, jer nakon određene točke svaki novi sudionik je čisti profit – no DevArenaši podvuku crtu i preko nje ne daju. Ove godine podvučena je na 220 sudionika što zaista jest adekvatno prostoru održavanja konferencije.

Aj-o-ti

Konferenciju je otvorio domaći poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, pričajući o pametnim automobilima, da bi se Ognjen Bajić u nastavku osvrnuo na nove ALM i DevOps prakse poput kontejnera i mikroservisa. Glavni program konferencije nastavno se bavio sadašnjosti i budućnosti povezanih uređaja (Internet of Things), novostima vezanim uz omiljene razvojne alate i programske jezike te najboljim praksama za razvoj softvera na svim platformama. Također, vodila se i vrlo zanimljiva rasprava o razvoju povezanih uređaja u Hrvatskoj, a moglo se čuti i kako, kao IT firma, ostvariti porezne olakšice ili doći do novaca iz EU fondova.

Na konferenciji punoj geekova najbolje prolaze geeky stvari, pa je Saša Cvjetojević osim otvaranja i panela, dobar dio dana potrošio na demonstraciju Tesle svim zainteresiranima. Rekli bismo čak da je ukrao show konferenciji, no to je zapravo bila i namjera organizatora, pa je situacija win-win. (Usput, mala digresijska pošalica s otvaranja – DevArena dijeli nagrade sudionicima, a ove godine je jedna od nagrada bio robot o kojem se pričalo na otvaranju prošle godine. Bazičnom logikom, čini se da sljedeće godine ne bi bilo dobro propustiti ovu konferenciju, šansa od 1:220 je jako dobra šansa.)

dsc_0403-001

Bitak

Ipak, stabilnu okosnicu konferenciju čine čista developerska predavanja – i na stranu sav show – to je prava vrijednost ove konferencije. Sukladno tradiciji, prate se najnoviji tredovi, pa smo tako u četiri paralelna slijeda imali prilike slušati o kontejnerima, čestim propustima u web-aplikacijama, ASP.NET Coreu, Xamarinu, Angularu, TypeScriptu, mikroservisima, Reactu, Gitu, Azureu i još koječemu. Kompletan raspored predavanja s opisima možete pronaći na službenim web-stranicama konferencije ako vas zanima što ste propustili.

Većina predavanja klasičnog su tipa, a u jednom od sljedova više se poticala rasprava i pitanja iz publike. To je tzv. chalk-and-talk smjer gdje se manji naglasak stavlja na prezentaciju, a više na interaktivnost.

dsc_0465-001

Novost ove godine su „mala“ predavanja od svega dvadesetak minuta (naspram klasičnih 45-minutnih), format koji potpisnik ovih redova posebno voli. Zgodno za obraditi teme koje nemaju „štofa“ za pravo predavanje, a opet treba o njima pričati. Dobre su za „u sridu“ pristup, gdje predavač jednostavno nema vremena razvodniti predavanje, već mora biti efikasan i konkretan. Plus, dvadeset minuta je izdržljivo čak i ako ste promašili temu ili predavač bude loš (što ne kažemo da je bio slučaj na DevAreni, samo komentiramo praktičnost). Mala predavanja su općenito na konferencijama u zadnje vrijeme i mislimo da ćemo ga viđati sve češće i češće.

Mreža je i ove godine bila ponosni medijski sponzor ove konferencije, a nakon ovako uspješne jedanaeste, nema razloga da se ne vidimo i sljedeće godine.

Podijeli:

 

Vezane objave