Europska komisija preporučila je svom osoblju da počnu koristiti Signal, aplikaciju otvorenog koda s end-to-end šifriranjem za slanje poruka a u svrhu povećanja sigurnosti svojih komunikacija, objavio je Politico.

Preporuka se pojavila na internim oglasnim pločama početkom veljače, obavještavajući zaposlenike da je „Signal odabran kao preporučena aplikacija za javnu instant messaging“.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“To je poput Facebookovog WhatsAppa i Appleovog iMessage-a, ali temelji se na protokolu šifriranja koji je vrlo inovativan”, rekao je stručnjak za kriptografiju na Sveučilištu u Leuvenu. Bart Preneel dodajući kako je aplikacija open-source može se provjeriti valjanost kriptiranja.

Signal su razvili 2013. aktivisti za zaštitu privatnosti podržani od neprofitne zaklade koju podupire jedan od dvojice osnivača WhatsAppa Brian Acton. On je napustio WhatsApp 2017. godine zbog neslaganja s komercijalizacijom aplikacije.

Do preporuke Europske komisije dolazi nakon niza otkrivenih špijuniranja komunikacija zaposlenika institucija EU.

U prosincu 2018. tvrtka za istraživanje kibernetičke sigurnosti Area 1 Security upozorila je kako je iz diplomatske komunikacije EU COREU (Courtesy) nezakonito preuzeto na tisuče poruka. Prošle godine za posjeta izalsnstva EU Moskvi dva računala službenika su hakirana. Istraga o tom incidentu još traje.

Iako se tehnologija WhatsAppa temelji na kriptiranom protokolu signala (poznat Open Whisper Systems) on nije open-source te njeno krpitiranje nije transoarentno. Isti je slučaj i s aplikacijom za razmjenu poruka Telegram.

EU namjerava uskoro izraditi novu europsku strategiju kibernetičke sigurnosti, uspostaviti zajednički cybersecurity jedinicu za podršku zemljama i organizacijama Europske unije u slučaju napada.

Podijeli:

 

 

Vezane objave