Europska komisija je sredinom prosinca 2020. godine usvojila Delegiranu uredbu kojom se utvrđuju jedinstvene maksimalne stope govornih terminacija za cijelu Europsku uniju u skladu s Europskim zakonikom o elektroničkim komunikacijama i na vrijeme za njegovo preuzimanje.

Uredbom se utvrđuju maksimalne cijene terminacija koje operateri međusobno smiju naplaćivati ​​za usluge mobilne i fiksne terminacije. Jedinstvena maksimalna stopa za cijelu Europsku uniju smanjit će neujednačenost na tržištu i osigurati konkurentnije, prekogranično okruženje, što će biti na korist europskim potrošačima prije svega s nižim cijenama i raznovrsnijim ponudama za fiksne i mobilne pozive.

Terminacija

Terminacija (voice termination service), poznato i kao završavanje poziva, odnosi se na usmjeravanje poziva od jednog mobilnog operatera ili davatelja usluga do drugog operatera. Pozivi na koje se odnosi terminacija su pozivi putem interneta, odnosno sve tehnologije VoIP (Voice over Internet Protocol) koje pružaju različiti davatelji usluga.

Usluga terminacije (fiksna ili mobilna) potrebna je da bi govorni operater povezao pozivatelja s primateljem poziva na drugoj mreži. Usluge terminacije u pravilu se kod telekoma obračunavaju po posebnoj cijeni u odnosu na standardni podatkovni prijenos. Veleprodajne cijene terminacija su cijene koje telekom operateri međusobno naplaćuju u svojim mrežama.

EU najviše cijene

Europski kodeks o elektroničkim komunikacijama pruža jasne kriterije za definiranje maksimalne tarife za mobilne i fiksne terminacije na razini cijele Europske unije te je Europska komisija je definirala maksimalne cijene terminacije.

Za mobilne pozive jedinstvena maksimalna stopa terminacije iznosi 2 eurocenta po minuti i postupno će se postizati do 2024. godine, olakšano trogodišnjim snižavanjem cijene. Trogodišnje postupno snižavanje cijene omogućit će brzu implementaciju, istovremeno izbjegavajući značajne smetnje za operatore. Tijekom prijelaznog razdoblja 2021. – 2023. godine, operatori iz država članica koje podliježu postupnom sniženju cijene terminacije mogu primjenjivati ​​tarife koje se razlikuju od pojedinačne maksimalne stope mobilnih terminacija na razini cijele Europske unije.  2024. godine svi operatori Europske unije trebali bi primijeniti istu jedinstvenu maksimalnu stopu od 2 eurocenta po minuti.

Za fiksne pozive jedinstvena maksimalna cijena terminacije za cijelu EU iznosi 0,7 eurocenta po minuti. Zbog značajnih razlika između trenutnih fiksnih stopa otkaza i konačne stope, Uredba uključuje prijelazno razdoblje tijekom 2021. godine kako bi se omogućilo postupno prilagođavanje. Do 2022. godine svi fiksni operatori bit će podložni maksimalnoj fiksnoj stopi zaključenja od 0,7 eurocenta po minuti.

Cijene se ne odnose na pozive koji potječu s brojeva zemalja izvan EU-a. Postoje dva izuzeća od tog pravila. Prva se odnosi na situaciju kada operator treće zemlje naplaćuje operateru iz Europske unije jednake ili niže troškove utvrđene Delegiranom uredbom. Drugo izuzeće je mogućnost da se treća zemlja prijavi i bude navedena u Prilogu Delegirane uredbe u slučaju da su njezine stope smanjivanja cijene terminacije postavljene na sličnim standardima kao stope na razini Europske unije.

Podijeli:

 

Vezane objave