Europska komisija je u četvrtak 24. siječnja donijela novu odluku o usklađivanju radijskih frekvencija u pojasu 3,4 – 3,8 GHz (ili 3,6 GHz) kako bi potaknula uvođenje 5G tehnologije u Europi. To će državama članicama omogućiti reorganizaciju i pripremu tog pojasa za 5G tehnologiju do 31. prosinca 2020. godine, što je u skladu s novim propisima EU-a o telekomunikacijama (Europski zakonik elektroničkih komunikacija).

Izmjenjiva Provedbena odluku o usklađivanju radiofrekvencijskog spektra u opsegu 3,4-3,8 GHz (ili 3,6 GHz) za buduću uporabu s 5G potrebna je kako bi se državama članicama EU omogućilo reorganiziranje i dopuštanje korištenje tog pojasa za 5G sustave do 31. prosinca 2020. u skladu s Europskim kodeksom o elektroničkim komunikacijama.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Odluka će omogućiti preuzimanje usluga 5G u EU. Taj je pojas usklađen za bežične širokopojasne usluge u EU još od 2008. godine, međutim, njegova je uporaba niska i izdan je samo ograničen broj dozvola. Izmjena odluke ažurira tehničke uvjete kako bi bila spremna za 5G, budući da je pojas 3.6 GHz identificiran kao primarni pionirski opseg za 5G u EU.

Provedbene odluke Europske komisije za usklađivanje spektra za bežične širokopojasne elektroničke komunikacijske usluge temelje se na načelu neutralnosti tehnologije i usluga. Stoga, niti za ekskluzivno korištenje 5G nije dopuštena ekskluzivna uporaba. 5G će se oslanjati na svoju progresivnu implementaciju na druga dva pionirska pojasa u EU (700 MHz i 26 GHz) do 2020. godine, kao i na daljnji spektar – kako u postojećim bendovima usklađenim s EU-om ispod 6 GHz, tako iu novom spektru u tzv. trake od mm valova. Odluka slijedi pozitivno mišljenje država članica u Odboru za radijski spektar, kojim predsjeda Europska komisija. U budućnosti, kada novi Komunikacijski kodeks EU-a stupi na snagu, radiofrekvencijski spektar bit će dodijeljen i još bolje usklađen na razini EU-a nego što je sada, tako da Europa može postati lider u uvođenju 5G mreža. Ta bi se odluka nadopunila sličnom inicijativom za usklađivanje za pionirsku frekvenciju od 26 GHz. Na snazi ​​UHF-ove Odluke (EU) 2017/899 predviđena je dostupnost pionirskog 700 MHz frekvencijskog pojasa u cijeloj EU do sredine 2020. godine.

Odluka se temelji na načelu „tehnološke neutralnosti i neutralnosti usluga”, što znači da operateri taj pojas ne moraju upotrebljavati samo za 5G. Postupno uvođenje 5G tehnologije oslanjat će se druga dva pionirska pojasa u Uniji (700 MHz i 26 GHz) te na druge spektre u postojećim pojasevima usklađenima na razini EU-a ispod 6 GHz i na novi spektar u tzv. pojasevima milimetarskih valova. Usto, odluka je odgovor na pozitivno mišljenje država članica u Odboru za radiofrekvencijski spektar. Potražnja za bežičnom povezivošću za pametne telefone i buduće 5G uređaje i aplikacije u stalnom je porastu. Osim korisničkih usluga, 5G tehnologija je osmišljena i za sektore u kojima se očekuje da će imati ključnu ulogu, kao što su mobilnost, energetika i zdravstvo.

Europskim zakonikom elektroničkih komunikacija, koji je stupio na snagu 20. prosinca 2018., pravodobno će se osigurati dostupnost radiofrekvencijskog spektra za ulagače i potencijalne nove korisnike kako bi Europa postala predvodnica u uvođenju 5G mreža.

Podijeli:

 

 

Vezane objave