Europska komisija odobrila je projekt ultrabrze širokopojasne telekomunikacijske infrastrukture u Grčkoj u vrijednosti 223 milijuna eura iz EU fondova, s preko 196 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (European Regional Development Fund ERDF) i 27 milijuna eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (European Agricultural Fund for Rural Development EAFRD). Tom investicijom omogućiti će se brz pristup Internetu privatnim i poslovnim korisnicima u cijeloj zemlji od skoro 11 milijuna stanovnika.

Ultrabrza telekomunikacijska infrastruktura omogućiti će korisnicima u svim dijelovima Grčke bolji pristup online trgovini, bolje mogućnosti za e-Upravu, mogućnosti za rad na daljinu… Financiranje je osigurana kroz kohezijsku politiku Europske unije. Projekt će započeti u svibnju 2021. godine.

Inače, prema Indeksu digitalne ekonomije i društva (Digital Economy and Society Index   DESI) za 2019. godinu Grčka je na izrazito lošem 26. mjestu u svih 28 država članica EU. Grčka je članica EU od 1981. godine te je od starijih članica Unije daleko najgora u digitalizaciji, od nje su samo lošije Rumunjska i Bugarska. U odnosu na 2018. godinu Grčka je ostvarila napredak u samo dvije kategorije koje mjeri indeks.

Podijeli:

 

Vezane objave