Europska komisija odlučila je tužiti Irsku Europskom sudu pravde jer je Appleu omogućila 13 milijardi eura nezakonitih državnih potpora. U obrazloženju tužbe navodi se da je Europska komisija 30. kolovoza 2016. godine zaključila da su irske porezne olakšice Appleu bile nezakonite, da su bile na štetu konkurentskih tvrtki odnosno protivne pravilima EU o državnim potporama.

Irska je, naime, Appleu za razliku od drugih poduzeća omogućila umanjeno plaćanje poreza. Kako je navela povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager Irska ni nakon više od godinu dana nije naplatila od Applea 13 milijardi poreza. Rok za naplatu poreza od Applea bio je, prema odluci EK, 3. siječnja ove godine, četiri mjeseca od odluke EK.

Europska komisija zaključila je i da je Luksemburg davao neopravdane porezne povlastice Amazonu u vrijednosti od približno 250 milijuna eura. To je u okviru pravila EU-a o državnim potporama nezakonito jer je time Amazonu omogućeno plaćanje znatno nižih poreza u odnosu na druga poduzeća. Luksemburg sada mora osigurati povrat nezakonite potpore.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager ustvrdila je kako Luksemburg nije oporezovao gotovo tri četvrtine Amazonove dobit.

Naime, Amazonu je bilo omogućeno plaćati četiri puta manje poreza od drugih lokalnih poduzeća koja podliježu istim nacionalnim poreznim pravilima. To je u okviru pravila EU-a o državnim potporama nezakonito. Države članice ne mogu multinacionalnim grupama davati selektivne porezne olakšice koje nisu dostupne drugim poduzećima.

Nakon detaljne istrage pokrenute u listopadu 2014. EK je zaključila da je poreznim mišljenjem Luksemburga izdanim 2003. i produljenim 2011. bez ikakva valjanog opravdanja smanjen porez koji Amazon plaća u Luksemburgu.

Tim je poreznim mišljenjem Amazonu omogućeno da veliku većinu dobiti poduzeća iz grupe Amazon koje podliježe oporezivanju u Luksemburgu (Amazon EU) preusmjeri na poduzeće koje ne podliježe oporezivanju u toj zemlji (Amazon Europe Holding Technologies). Prije svega, poreznim je mišljenjem odobreno da poduzeće Amazon EU isplaćuje tantijeme poduzeću Amazon Europe Holding Technologies, čime je znatno smanjena oporeziva dobit poduzeća Amazon EU.

Podijeli:

 

Vezane objave