Europska komisija odlučila je registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom #NewRightsNow – ojačajmo prava ‘uberiziranih’ radnika. U skladu s Ugovorima Europska unija može poduzimati pravne mjere kako bi se europskim građanima omogućilo da lakše pokreću i obavljaju djelatnosti kao samozaposlene osobe. Europska komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. U ovoj fazi postupka Europska komisija nije analizirala meritum inicijative već samo njezinu pravnu dopuštenost.

Iz te organizacije pozivaju Europsku komisiju da „uvede obvezu digitalnim platformama da ‚samozaposlenim’ osobama koje stalno rade za njih isplaćuju zajamčeni minimalni dohodak”, tvrde da bi se takvim mjerama „zaštitili i stabilizirali prihodi ‚uberiziranih’ radnika i […] konkretno pridonijelo rješavanju problema nesigurnosti njihova radnog mjesta”.

Inicijativa će se registrirati 1. travnja 2019. godine, čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun izjava potpore iz najmanje sedam različitih država članica, Europska komisija će je analizirati i reagirati u roku od tri mjeseca. Europska komisija može odlučiti hoće li će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Podijeli:

 

Vezane objave