Nakon što je Njemačka svojim građanima i službeno omogućila korištenje elektroničkih osobnih iskaznica (eID) za pristup internetskim uslugama u drugim državama članicama, Europska komisija pozvala je na rasprostranjenije korištenje elektroničkih osobnih isprava u čitavom EU-u.

Njemačka je prva država članica koja uputila službenu obavijest o uvođenju elektroničkih osobnih iskaznica u skladu s Uredbom o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu (Uredba eIDAS) iz 2014.

Taj je korak neophodan kako bi se na jedinstvenom digitalnom tržištu zajamčilo međusobno priznavanje i neometano korištenje nacionalnih elektroničkih osobnih iskaznica u svim državama članicama.

Obavijest je upućena uoči digitalnog sastanka na vrhu u Tallinnu 29. rujna na kojem će šefovi država i vlada raspravljati o daljnjim planovima za digitalne inovacije u predstojećim godinama.

Kada eIDAS u potpunosti zaživi, građani i poduzeća iz EU-a moći će koristiti elektroničke osobne iskaznice za pristup javnim uslugama dostupnima putem interneta u drugim državama članicama. Osim toga, komercijalni servisi moći će se pouzdati u taj način utvrđivanja identiteta u svojim poslovnim ponudama u čitavom EU-u.

Države članice mogu slobodno odlučiti o tome hoće li Europskoj komisiji uputiti obavijest o svojim elektroničkim osobnim iskaznicama, no sve države članice moraju priznavati elektroničke osobne iskaznice drugih država članica koje su već uputile obavijest.

Podijeli:

 

Vezane objave