Povjerenik za pravosuđe Europske komisije Didier Reynders razgovarao je s predstavnicima 11 internetskih platformi koje sudjeluju u strukturiranom dijalogu o suzbijanju internetskih prijevara potrošača povezanih s pandemijom koronavirusa, zajedno s tijelima za zaštitu potrošača.

Cilj je potaknuti platforme da pojačaju pripravnost za suočavanje s novim prijevarama koje bi se mogle pojaviti tijekom drugog vala pandemije i spriječiti ponovno pojavljivanje sličnih prijevara.

„Na temelju ranijih iskustava znamo da prevaranti vide pandemiju kao priliku za prijevaru europskih potrošača. Također znamo da je suradnja s glavnim internetskim platformama ključna za zaštitu potrošača od nezakonitih praksi. Danas sam potaknuo platforme da udruže snage i sudjeluju u razmjeni informacija kako bi se dodatno ojačao njihov odgovor. Moramo biti još fleksibilniji tijekom drugog vala koji trenutačno pogađa Europu“, rekao je Reynders.

Nakon donošenja zajedničkog stajališta tijela država članica za zaštitu potrošača u ožujku 2020. godine, Europska komisija i Mreža za suradnju u zaštiti potrošača redovito su kontaktirale 11 velikih internetskih platformi (Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo i Wish) i komunicirale o novim trendovima i poslovnim praksama povezanima s pandemijom. Kao rezultat toga, internetske platforme izvijestile su o uklanjanju stotina milijuna nezakonitih ponuda i oglasa te su potvrdile stalan pad broja novih objava povezanih s korona virusom. (foto Wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave