S ciljem pojednostavljenja pristupa informacijama, 13. listopada Europska komisija, odnosno njen odjel za trgovinu DG TRADE pokrenuo je mrežni portal Access2Markets. Portal je višedimenzionalni, user-friendly i višejezični alat s praktičnim informacijama, savjetima i smjernicama za sve tvrtke koje se bave međunarodnom trgovinom, bilo da je riječ o aktivnostima unutar ili izvan EU-a.

Access2Markets odgovara na zahtjeve koje su Europskoj komisiji podnijeli različiti dionici za bolje objašnjenje trgovinskih sporazuma i pomoć tvrtkama da osiguraju da njihovi proizvodi ispunjavaju uvjete za carinske popuste.

Portal će pružiti podršku tvrtkama koje već trguju međunarodno i onima koje tek počinju istraživati ​​mogućnosti na stranim tržištima. Osobito će se pokazati izuzetno korisnim za mala i srednja poduzeća koja nemaju uvijek potrebna sredstva za međunarodno natjecanje ili nisu u potpunosti svjesne trgovinskih mogućnosti koje EU omogućuje.

Novi sustav kombinira dvije ranije postojeće baze podataka (Baza podataka o pristupu tržištu i EU služba za trgovinu) u jedinstveni, višenamjenski portal, nudeći mogućnost pretraživanja informacija po proizvodima i po zemljama u kako bi pomogli tvrtkama da što brže pronađu potrebne informacije.

Kroz neposredan i jednostavan zaslon za prikaz, korisnici samo trebaju pregledavati My Trade Assistant i unijeti vrstu proizvoda, zemlju podrijetla i zemlju odredišta trgovine. Novim portalom Europska komisija pokušala je što je više moguće olakšati pristup informacijama i trgovinskim tokovima na svjetskom tržištu.

Portal sadrži i niz pravila koji obuhvaćaju sve trgovinske sporazume koje je EU uspostavila sa 70 zemalja i regija, a bave se temama kao što su:

– carine,

– porezi na nacionalnoj i regionalnoj razini,

– pravila o podrijetlu – uključujući alat za samoprocjenu nazvan ROSA,

– zahtjevi za proizvodom (npr. označavanje),

– carinski postupci i formalnosti,

– PDV / trošarine / porez na promet,

– trgovinske barijere,

– statistika trgovine po pojedinim robama i zemljama.

Zajedno sa specifikacijama proizvoda i proizvoda po uvozu i izvozu, Access2Markets također pruža informacije:

– detaljni vodiči za uvoz / izvoz robe i usluga,

– alat koji pomaže u procjeni podrijetla proizvoda,

– usput objašnjena trgovačka terminologija,

– primjeri kako će određene carine s vremenom padati.

Podijeli:

 

Vezane objave