Europska komisija (EK) pokrenula je službeni protumonopolski istražni postupak kako bi utvrdila krši li Apple u vezi s platnim sustavom Apple Pay pravila EU-a o tržišnom natjecanju. Nakon preliminarnog istražnog postupka EK je zabrinuta da se uvjetima i drugim mjerama poduzeća Apple povezanim s integracijom sustava Apple Pay za kupnju robe i usluga na trgovačkim aplikacijama i web mjestima na uređajima sa sustavima iOS/iPadOS narušava tržišno natjecanje te smanjuje mogućnost izbora i inovacije.

Osim toga, Apple Pay je jedino mobilno rješenje za plaćanje koje može pristupiti NFC tehnologiji za beskontaktno plaćanje ugrađenoj u mobilne iOS uređaje. Istražni postupak obuhvatit će i navodna ograničenja pristupa sustavu Apple Pay za određene konkurentske proizvode. EK će istražiti mogući učinak praksi društva Apple na tržišno natjecanje pri pružanju rješenja za mobilna plaćanja. Istražni postupak obuhvaća prethodno navedene postupke društva Apple u Europskom gospodarskom prostoru. Ako se to dokaže, prakse koje su predmet istrage krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju u smislu protutržišnih sporazuma poduzeća (članak 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije) i/ili zlouporabe vladajućeg položaja (članak 102. UFEU-a).

Kako je objavio Euroactiv, Europska komisija otvorila je 16. lipnja dvije paralelne istrage Applea kako bi utvrdila je li američki tehnološki gigant isključio rivale i nametnuo nepravedne uvjete programerima ‘aplikacija’ putem Apple Storea i njegove platne službe Apple Pay.

EK će se pozabaviti Apple Storeom, nakon pritužbe zaprimljene od Spotifyja prošle godine na uvjete koje nameće programerima koji koriste svoju platformu.

Apple primorava programere da koriste vlastiti platni sustav za distribuciju svog digitalnog sadržaja, naplaćujući 30% naknade za sve pretplate ostvarene putem Apple Storea. Uz to, sprečava programere da informiraju kupce o alternativnim mogućnostima plaćanja.

“Moramo se pobrinuti da Appleova pravila ne narušavaju konkurenciju na tržištima na kojima se Apple natječe s drugim programerima aplikacija, primjerice uslugom streaminga Apple Music ili Apple Books”, rekla je potpredsjednica EK zadužena za konkurenciju Margrethe Vestager.

U slučaju Apple Paya, Bruxelles je zabrinut zbog povoljnog položaja koji tvrtka sa sjedištem u SAD-u pokušava steći u procvatu poslovanja digitalnih plaćanja s uvjetima i odredbama koje nameće trećim stranama koje žele koristiti njegove usluge.

Uz to, samo Apple Pay ima koristi od ključnih značajki svog iPhonea, poput prečaca za brže plaćanje (Tap and Go).

U izjavi, Apple je rekao da je “razočaravajuće što Europska komisija napreduje neutemeljenim pritužbama nekolicine tvrtki koje jednostavno žele besplatnu vožnju i ne žele se igrati po istim pravilima kao i svi drugi.”

“Ne mislimo da je to ispravno – želimo održati ravnopravne uvjete na kojima netko odlučan i sjajna ideja može uspjeti”, dodao je Apple. (naslovna fotografija pxhere)

Podijeli:

 

Vezane objave