Na Digitalnoj skupštini (Digital Assembly) u Sofiji, koja se održava  25. i 26. lipnja, Europska komisija pokrenula je Digitalnu agenda za Zapadni Balkan.

Digitalna agenda za zapadni Balkan predstavljena je još 6. veljače 2018. kao jedna od šest najistaknutijih inicijativa ciljeva angažmana u perspektivi EU na zapadni Balkan. Opredjeljenje za pokretanje digitalne agenda potvrđeno je tijekom digitalnog summita za zapadni Balkan u travnju ove godine,održanom u Skopju. Na to su summitu utvrđene i smjernice za smanjenje troškova roaminga između EU i šest zemalja zapadnog Balkana, slično smjernicama tzv. istočnog partnerstva za smanjenje cijena roaminga prema zemljama na istočnim granicama EU.

Agenda ua cilj ima podržati tranziciju regije u digitalno gospodarstvo i donijeti prednosti digitalne transformacije, kao što su brži gospodarski rast, više radnih mjesta i bolje usluge.

Povjerenstvo Europske komisije zajedno s ministrima iz šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija i Srbija) potpisom na Digitalnu agendu za zapadni Balkan obvezuju se:

  • Ulaganje u širokopojasnu povezanost: dobra digitalna infrastruktura ključna je za uspostavu širokopojasnog pristupa na zapadnom Balkanu. Prema okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), 30 milijuna eura pomoći EU bit će dostupne za implementaciju širokopojasne infrastrukture u regiji radi mobilizacije strateških ulaganja i poticanja socioekonomskog rasta. Paket tehničke pomoći već je odobren za Albaniju u okviru WBIF kao jedan od prvih investicijskih paketa.
  • Povećanje cyber sigurnosti, povjerenje i digitalizacija industrije: EU i regije zapadnog Balkana imaju zajednički cilj poboljšati online sigurnost i povjerenje. Digitalna agenda za zapadni Balkan podržat će izgradnju kapaciteta u povjerenju i sigurnosti i digitalizaciju industrije na zapadnom Balkanu kako bi se osiguralo da svi sektori imaju koristi od digitalnih inovacija.
  • Jačanje digitalnog gospodarstva i društva: Digitalna agenda će podržati implementaciju e-Government, eProcurement i eHealth alata i pomoći u povećanju digitalnih vještina među građanima. To će biti učinjeno podupiranjem sudjelovanja i zastupljenosti zapadnog Balkana u inicijativama i događajima EU. To uključuje Startup Europe Summit 2018 u Sofiji, omogućujući regionalnim startupima povezivanje i povezivanje s glavnim europskim čvorištima; otvaranje pripravnosti za digitalnu priliku studentima i mladima s zapadnog Balkana kako bi stekli prvo osposobljavanje u digitalnim područjima; i otvaranje startup natjecanja Europske unije za sve partnere zapadnog Balkana, koji donose vještine programiranja i digitalnu pismenost regiji.
  • Poticanje istraživanja i inovacija: Digitalna agenda pomoći će postaviti nacionalne istraživačke objekte i razviti state-of-art e-infrastrukture na zapadnom Balkanu te će ih integrirati u nastajanju digitalnog europskog istraživačkog područja. Taj napor donijet će obuku za novu generaciju istraživača i inženjera i promicati će interdisciplinarnu suradnju diljem Europe.
Podijeli: