Margrethe Vestager, povjerenica za politiku tržišnog natjecanja

Europska komisija (EK) otvorila je formalni protumonopolski istražni postupak kojim želi utvrditi krše li se Amazonovim korištenjem povjerljivih podataka o neovisnim maloprodajnim trgovcima koji prodaju na njegovoj platformi pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja. Amazon kao platforma ima dvojnu ulogu: (i) na svom web-mjestu prodaje proizvode kao maloprodajni trgovac te (ii) nudi internetski prostor za trgovanje na kojem neovisni prodavači mogu svoje proizvode izravno prodavati potrošačima. U okviru pružanja usluge internetskog prostora za trgovanje (marketplace) Amazon neprestano prikuplja podatke o aktivnostima na svojoj platformi.

Na temelju preliminarnog utvrđivanja činjenica koje je provela Europska komisija, čini se da Amazon koristi osjetljive podatke relevantne za tržišno natjecanje o prodavačima na marketplaceu, njihovim proizvodima i transakcijama. U okviru predstojeće detaljne istrage EK će istražiti: (a) standardne ugovore između Amazona i prodavača na marketplaceu kojima se Amazonovu maloprodajnom sektoru dopušta analiza i korištenje podataka o prodavačima trećih strana te (b) ulogu podataka u odabiru prodavača čiji se proizvodi prikazuju u tzv. Buy Boxu i utjecaj Amazonova mogućeg korištenja osjetljivih podataka relevantnih za tržišno natjecanje o prodavačima na marketplaceu na taj odabir.

Ako se dokažu, postupci koji se istražuju mogli bi biti u suprotnosti s pravilima EU-a o sporazumima između poduzeća kojima se narušava tržišno natjecanje (članak 101. UFEU-a) i/ili o zlouporabi vladajućeg položaja na tržištu (članak 102. UFEU-a). EK će detaljnu istragu provesti po prioritetnom postupku. Otvaranjem formalnog istražnog postupka ne prejudicira se njegov ishod.

„Europski potrošači sve više kupuju na internetu. E-trgovina je potaknula konkurenciju u maloprodaji te ponudila veći izbor i povoljnije cijene. Moramo paziti da velike internetske platforme ne ponište te prednosti protutržišnim postupanjem. Zbog toga smo odlučili pažljivo analizirati Amazonovu poslovnu praksu te njegovu dvojnu ulogu maloprodajnog trgovca i internetskog prostora za trgovanje kako bismo utvrdili pridržava li se pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja“, rekla je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Podijeli:

 

Vezane objave