Europska komisija je prvoga dana veljače 2018. godine  uz podršku Europskog parlamenta, kojeg je zastupao Jakob von Weizsäcker koji je bio nadležan za izradu nedavno objavljenog izvješća o virtualnim valutama, osnovala Opservatorij i forum EU-a za blockchain.

Opservatorij i forum EU-a za lance blokova isticat će glavna kretanja u području tehnologije lanaca blokova, promicati europske subjekte i jačati djelovanje na europskoj razini uključivanjem većeg broja dionika u aktivnosti blockchaina.

Tehnologije blockchaina kojima se blokovi informacija pohranjuju na način da su raspoređeni po cijeloj mreži smatraju se velikim napretkom jer pridonose većoj sljedivosti i sigurnosti ekonomskih transakcija na internetu. Očekuje se da će one utjecati na digitalne usluge i promijeniti poslovne modele u brojnim područjima, kao što su zdravstvene usluge, osiguranje, financije, energetika, logistika, upravljanje pravima intelektualnog vlasništva ili javne usluge.

„Tehnologije, kao što je blockchain, mogu pridonijeti smanjenju troškova te istovremeno povećati povjerenje, sljedivost i sigurnost. One imaju veliki potencijal za povećanje sigurnosti društvenih i ekonomskih transakcija na internetu jer štite od napada i uklanjaju potrebu za posrednicima. Želimo na temelju značajne europske baze talenata i odličnih novoosnovanih poduzeća postati vodeća svjetska regija u razvoju blockchaina i ulaganjima u njihovo uvođenje“, rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

„Među brojnim tehnologijama koje pokreću digitalne inovacije, tehnologija blockchain može doista izmijeniti financijske usluge i tržišta. Opservatorij i forum za blockchain pratit će kretanja i informirati o našim politikama“, smatra  potpredsjednik Komisije zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Andrus Ansip.

„Smatram da je blockchain prekretnica i želim da Europa prednjači u njihovu razvoju. Moramo izgraditi odgovarajuće poticajno okruženje, odnosno jedinstveno digitalno tržište za blockchain od kojeg će svi građani imati koristi, a ne samo utvrditi niz pojedinačnih inicijativa. Opservatorij i forum EU-a za blockchain važan je korak u tom smjeru“, ustvrdila je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Europska komisija od 2013. godine financira projekte blockchaina putem istraživačkih projekata Europske unije Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) i Obzor 2020. Do 2020. osigurat će financijska sredstva u iznosu do 340 milijuna eura za projekte koji bi se mogli temeljiti na tehnologijama blockchaina.

Poticanje vlada, europske industrije i građana da iskoriste mogućnosti blockchaina

Europski inovatori i poduzetnici već nude rješenja utemeljena na blockchaina. Glavni subjekti iz tradicionalnih sektora kao što su banke, osiguravajuća društva, burze, društva za logistiku i ostala poduzeća uključena su u pilot projekte. Brojne su države članice najavile inicijative kojima nastoje ojačati svoju uporabu tehnologije blockchaina.

Europska komisija želi iskoristiti postojeće inicijative, osigurati da one funkcioniraju prekogranično, konsolidirati stručna znanja i nositi se s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje blockchain omogućavaju (kao što su izbjegavanje posrednika, povjerenje, sigurnost i integrirana sljedivost).

Opservatorij i forum EU-a za blockchain aktivno će djelovati kako bi Europi omogućio da iskoristi nove prilike koje nudi blockchain, uspostavi nova stručna znanja i postane predvodnik u tom području. Njegovi će zadaci biti prikupljanje informacija, praćenje i analiziranje kretanja, prevladavanje izazova i otkrivanje društveno-ekonomskog potencijala blockchaina. On će omogućiti prekograničnu suradnju u području praktične primjene, udruživanje najboljih europskih stručnjaka i promicanje otvorenog foruma na kojem će tehnolozi, inovatori, građani, dionici iz sektora, javna tijela, regulatorna i nadzorna tijela koji djeluju u području blockchaina moći raspravljati i razvijati nove ideje kako bi mogli transparentno učiti, djelovati i doprinositi.

Na temelju poziva na podnošenje ponuda društvo ConsenSys, koje posluje diljem svijeta te je već etablirano u Europi, odabrano je da pomaže Opservatoriju u aktivnostima informiranja u Europi. ConsenSys će, kao važan subjekt u zajednici koja posluje u području blockchaina, pridonijeti sa snažnom predanošću razvoju blockchaina, osigurat će solidna stručna znanja i veze s ekosustavom blockchaina u svijetu te poduzetnički pristup suradnji s dionicima i stručnjacima u EU-u i diljem svijeta. Nakon što je 29. siječnja 2018. potpisao ugovor, ConsenSys će blisko surađivati sa službama Komisije u upravljanju Opservatorijem i forumom EU-a.

Europska komisija želi subjektima koji djeluju u području blockchaina pružiti veću vidljivost i nadograditi postojeće inicijative, konsolidirati stručna znanja i nositi se s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje blockchain omogućavaju, kao što su pružanje podrške europskoj industriji, poboljšanje poslovnih procesa i razvoj novih poslovnih modela. Opservatorij i forum EU-a za blockchain nastao je kao pilot projekt Europskog parlamenta koji je predložio zastupnik u Europskom parlamentu von Weizsacker i zadaća mu je podupirati rad Komisije u području financijskih tehnologija (FinTech).

Financijske tehnologije politički su prioritet Europske komisije jer mogu, i vjerojatno hoće, odigrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva u vezi s razvojem jedinstvenog tržišta, bankarske unije, unije tržišta kapitala i maloprodajnih financijskih usluga.

Europska komisija je prepoznala međusektorsku transformaciju sektora te je u studenome 2016. osnovala radnu skupinu za financijsku tehnologiju, čiji se rad temelji na cilju EK o izradi sveobuhvatne strategije financijskih tehnologija. EK sada izrađuje Akcijski plan o financijskim tehnologijama koji će predstaviti u proljeće.

Podijeli:

 

Vezane objave