Europska komisija je u skladu s pravilima EU o državnim potporama odobrila projekt od zajedničkog europskog interesa (Important Project of Common European interest IPCEI) kojim su Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska zajednički prijavile za podršku istraživanju i inovacijama u zajedničkom prioritetnom europskom području proizvodnje baterija.

Sedam država članica osigurat će u narednim godinama približno 3,2 milijarde eura financiranja za ovaj projekt, za koji se očekuje da će otključati dodatnih 5 milijardi eura privatnih ulaganja. Završetak cjelokupnog projekta planiran je za 2031. (s različitim vremenskim rokovima za svaki podprojekt).

U projektu će biti uključeno 17 izravnih sudionika, uglavnom iz industrije, mala i srednja poduzeća, od kojih neki imaju aktivnosti u više država članica. Sudionici projekta usko će surađivati ​​jedni s drugima te s preko 70 vanjskih partnera projekta, mala i srednja poduzeća i javne istraživačke organizacije širom Europe. Projekt je dobio odobrenje Europske komisije još 3. listopada 2019. godine.

Europska komisija je pokrenula krajem 2017. godine Europski savez za baterije (European Battery Alliance) sa zainteresiranim državama članicama i industrijskim akterima i usvojila Strateški akcijski plan za baterije u svibnju 2018. godine.

IPCEI  je jedan od proizvoda Saveza. Njime će biti podržan razvoj vrlo inovativnih i održivih tehnologija za litij-ionske baterije (tekući elektrolit i čvrsto stanje) koje traju dulje, imaju kraće vrijeme punjenja, sigurnije su i ekološki prihvatljivije od sada na tržištu dostupnih baterija. Projekt uključuje ambiciozna istraživanja i razvojne u lancu proizvodnje baterija, od rudarenja i prerade sirovina, proizvodnje naprednih kemijskih materijala, dizajna baterijskih ćelija i modula i njihovu integraciju u pametne sustave, za recikliranje i prerađivanje rabljenih baterija.

Inovacija će se posebno usmjeravati na poboljšanje ekološke održivosti u svim segmentima lanca proizvodnje baterija. Cilj mu je smanjiti utjecaj CO2 i otpada koji nastaje u proizvodnim procesima, kao i razvoja ekološki prihvatljivog skladištenja otpadnih materijala iz baterij sukladno načelima kružne ekonomije.

Sudionici u projektu i njihovi partneri usredotočit će svoj rad na četiri područja:

(1) Sirovi i napredni materijali: Projekt ima za cilj razviti održive inovativne procese koji omogućuju ekstrakciju, koncentraciju, rafiniranje i pročišćavanje sirovina kako bi se dobile sirovine visoke čistoće. S obzirom na napredne materijale (kao što su katode, anode i elektroliti), projekt ima za cilj poboljšati postojeće materijale ili stvoriti nove, koji će se koristiti u inovativnim ćelijama baterija.

(2) Stanice i moduli: Projekt ima za cilj razvijati inovativne ćelije i module dizajnirane da zadovolje sigurnost i performanse potrebne za automobilske i neautomobilske primjene (npr. stacionarno skladištenje energije, električni alati itd.).

(3) Baterijski sustavi: Projekt ima za cilj razviti inovativne sustave baterija, uključujući softver i algoritme za upravljanje baterijama, kao i inovativne metode ispitivanja.

(4) Zamjena, recikliranje i rafiniranje: Projekt ima za cilj dizajnirati sigurne i inovativne procese za prikupljanje, demontažu, preuređivanje, recikliranje i rafiniranje recikliranih materijala.

Podijeli:

 

Vezane objave