Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, 400 milijuna eura javne potpore za izgradnju vrlo brzih širokopojasnih mreža u Španjolskoj, u područjima koja nemaju dovoljno izgrađenu telekomunikacijsku infrastrukturu niti u njima ima interesa za izgradnjom komercijalne mreže.

„Španjolski potrošači i poduzeća će bi imati koristi od punog potencijala digitalnog rasta, bez obzira gdje se nalaze. Ovom će se mjerom riješiti digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja u Španjolskoj. Podržavamo korištenje javnih sredstava za brze internetske usluge kućanstvima i tvrtkama na područjima gdje su privatna ulaganja nedovoljna”, rekla je izvršna potpredsjednica EK zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Proračun za program je 400 milijuna eura, a trajat će od 2020. do 2022. godine. Program će  podržati razvoj mreža koje mogu osigurati brzinu prijenosa i preuzimanja od 300 Mbps, nadogradivo na 1 Gbps.

Nove mreže obuhvatit će područja na kojima u skoroj budućnosti ne postoji ili se ne planira planira izgradnja telekomunikacijske infrastrukture za brzine interneta veće od 30 Mbps. Sve mreže koje se financiraju u okviru programa ponudit će veleprodajni pristup svim operaterima na otvorenoj, transparentnoj i nediskriminatornoj osnovi i stoga će potaknuti privatna ulaganja u pružanju brzih internetskih usluga kućanstvima i tvrtkama u ciljanim područjima.

EK je odobrila financiranje programa u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebno u smjernicama o širokopojasnoj mreži za 2013. godinu. Program će pridonijeti strateškim ciljevima EU utvrđenim u Digitalnoj agendi za Europu i u komunikaciji Prema europskom gigabitnom društvu.

Podijeli:

 

Vezane objave