Europska komisija kaznila je Valve, vlasnika internetske platforme za igranje računala Steam, i pet izdavača Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media i ZeniMax sa 7,8 milijuna eura zbog kršenja antitrustovskih pravila EU.

Valve i izdavači ograničili su prekograničnu prodaju određenih računarskih videoigara na temelju zemljopisnog smještaja korisnika unutar Europskog gospodarskog prostora (European Economic Area EEA), ulaskom u takozvanu praksu geoblokiranja.

„Više od 50% svih Europljana igra video igre. Industrija videoigara u Europi napreduje i sada vrijedi više od 17 milijardi eura. Današnje sankcije protiv prakse blokiranja tvrtke Valve i pet izdavača računalnih video igara podsjetnik su da je prema zakonu o tržišnom natjecanju EU tvrtkama zabranjeno ugovorno ograničavati prekograničnu prodaju. Takva praksa uskraćuje europskim potrošačima blagodati jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a i mogućnosti da kupuju najprikladniju ponudu u EU-u“, rekla je izvršna potpredsjednica Europske komisije odgovorna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Platforma video igara

Steam je jedna od najvećih svjetskih internetskih platforma za PC video igre koja nudi više od 35.000 igara širom svijeta. Omogućuje korisnicima nakon provjere autentičnosti izravno preuzimanje ili streaming video igara s računala. Također omogućuje korisnicima koji kupuju računalne videoigre izvan Steama, na primjer u trgovinama (npr. na DVD-ima) ili digitalno putem preuzimanja s web lokacija trećih strana, da aktiviraju i igraju video igre na Steamu. Valve izdavačima videoigara nudi tehnička sredstva za aktiviranje i igranje igara na Steamu, uključujući one igre kupljene izvan Steama, putem takozvanih “ključeva za aktiviranje Steama”. Izdavači uključuju te ključeve u svoje video igre na računalu radi provjere autentičnosti / aktivacije korisnika. PC video igre zatim prodaju distributeri trećih strana širom EGP-a. Valve također nudi izdavačima funkciju nadzora teritorija koja omogućuje postavljanje zemljopisnih ograničenja nakon aktiviranja. Kombinacija Steam aktivacijskih ključeva s funkcijom upravljanja teritorijom omogućuje geoblokiranje PC igara na temelju geografskog položaja korisnika. Izdavači videoigara dodijelili su Valveu neekskluzivnu licencu za korištenje određenih PC video igara na svjetskoj osnovi, uključujući cijeli EEA. Zauzvrat su izdavači od tvrtke Valve dobili licencu za upotrebu Steam aktivacijskih ključeva za distribuciju tih PC video igara izvan Steama. Izdavači su zatražili od Valvea da postavi zemljopisna ograničenja i da osigura blokirane ključeve za aktiviranje Steama. Nakladnici su te ključeve dali svojim distributerima za prodaju i distribuciju računarskih video igara u dotičnim državama članicama. Kao rezultat toga, korisnicima koji se nalaze izvan određene države članice onemogućeno je aktiviranje određene PC video igre s Steam aktivacijskim ključevima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Europska komisija je utvrdila da su bilateralnim dogovorom da geoblokiraju određene računalne videoigre izvan određenog teritorija, Valve i svaki izdavač podijelili tržište EGP-a kršeći antitrustovska pravila EU. Odluke Europske komisije posebno zaključuju da su se Valve i izdavači bavili sljedećim praksama geoblokiranja:

  • Bilateralni sporazumi i / ili usklađena praksa između Valvea i svakog od pet izdavača PC video igara implementirani pomoću geoblokiranih Steam aktivacijskih ključeva koji su spriječili aktivaciju nekih od PC video igara ovih izdavača izvan Češke, Poljske, Mađarske, Rumunjske , Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, kao odgovor na neželjene zahtjeve potrošača (takozvana pasivna prodaja). Trajali su između jedne i pet godina, a provodili su se, ovisno o slučajevima, između rujna 2010. i listopada 2015. godine.
  • Praksa geografskog blokiranja u obliku sporazuma o licenciranju i distribuciji sklopljenih bilateralno između četiri od pet izdavača računalnih videoigara (tj. Bandai, Focus Home, Koch Media i ZeniMax) i nekih njihovih distributera PC video igara u EGP-u (osim Valve), koji sadrži klauzule kojima je ograničena prekogranična (pasivna) prodaja pogođenih PC videoigara unutar EEA-a, uključujući navedene zemlje srednje i istočne Europe. Oni su općenito trajali dulje, tj. Između tri i 11 godina, a provodili su se, ovisno o svakom bilateralnom odnosu, između ožujka 2007. i studenog 2018. godine.

Praksa geoblokiranja odnosila se na oko 100 računalnih video igara različitih žanrova, uključujući sportske, simulacijske i akcijske igre. Spriječili su potrošače da aktiviraju i igraju računalne video igre koje distributeri izdavača prodaju na fizičkim medijima, poput DVD-a, ili putem preuzimanja. Te su poslovne prakse stoga uskratile europskim potrošačima blagodati jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a za kupovinu između država članica kako bi pronašli najprikladniju ponudu. Europska komisija je zaključila da su ilegalne prakse Valvea i pet izdavača podijelile tržište EEA-a kršeći antitrustovska pravila EU.

Novčane kazne

Kazne su određene na temelju Smjernica Europske komisije o novčanim kaznama iz 2006. godine. Pet izdavača surađivalo je s Europskom komisijom pružajući dokaze o dodanoj vrijednosti istrazi i izričitim priznavanjem činjenica i kršenja antitrustovskih pravila EU.

Europska komisija je stoga odobrila smanjenje novčanih kazni, ovisno o opsegu te suradnje u rasponu od 10% (za Bandai, Focus Home, Koch Media i ZeniMax) i 15% (za Capcom).

Analiza novčanih kazni izrečenih izdavačima je sljedeća

Izdavač videoigaraPopust za suradnjuKazna (€)
Bandai Namco10 %340.000 eura
Capcom15 %396.000 eura
Focus Home10 %2.888.000 eura
Koch Media10 %977.000 eura
ZeniMax10 %1.664.000 eura

Valve je odlučio ne surađivati ​​s Europskom komisijom te je ona stoga usvojila Odluku o zabrani Valveu u okviru uobičajenog antitrustovskog postupka i izrekla mu ukupnu novčanu kaznu u iznosu od 1.624 000 eura.

Pozadina istrage Europske komisija je otvorila formalni antitrustovski postupak u bilateralnim ugovorima zaključenim između tvrtke Valve Corporation i pet izdavača računalnih video igara 2. veljače 2017. godine.

Europska komisija je 5. travnja 2019. godine poslala Izjavu o prigovorima tvrtki Valve i pet izdavača videoigara na temu geoblokiranja PC video igara. Ta je istraga samostalni postupak, neovisan o nekim pitanjima utvrđenim u istrazi Europske komisije o sektoru e-trgovine u vezi s tržišnim natjecanjem.

Istrage geoblokiranja računalnih videoigara nadopunjuju Uredbu 2018/302 o neopravdanom geoblokiranju koja je primjenjiva u cijeloj EU od 3. prosinca 2018. godine. Postupak Člankom 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i člankom 53. Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru zabranjuju se sporazumi između tvrtki koji sprečavaju, ograničavaju ili narušavaju konkurenciju na jedinstvenom tržištu Europske unije. Novčane kazne izrečene tvrtkama za koje se utvrdi da krše antitrustovska pravila EU uplaćuju se u opći proračun EU-a. Taj novac nije namijenjen određenim troškovima, ali se u skladu s tim smanjuju doprinosi država članica proračunu EU-a za sljedeću godinu. Stoga novčane kazne pomažu u financiranju EU i smanjenju tereta za porezne obveznike.

Podijeli:

 

Vezane objave