Matthias Spielkam, izvršini direktor AlgorithmWatcha

Globalnog partnerstva na AI (GPAI), koja je osnovana od strane Europske komisije i 14 zemalja, započela je s djelovanjem 9. srpnja.. Globalno partnerstvo ima 15 članova osnivača u svim: sedam zemalja G7 (Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan, SAD i Njemačkoj) te Australija, Indija, Meksiko, Novi Zeland, Singapur, Slovenija, Južna Koreja i Europska komisija. GPAI služi kao organizacija međunarodne suradnje za razvoj umjetne inteligencije (artificial intelligence AI). GPAI će se u svome djelovanju oslanjati na stručnjake iz cijelog svijeta koji će ocijeniti novu AI tehnologiju i savjetovati svoje članove u njenoj primjeni. AlgorithmWatch član je radne skupine u GPAI za odgovornu primjenu AI, odnosno njenu usklađenost s demokratskim načelima Europske unije.

AlgorithmWatch je neprofitna organizacija za istraživanje i zagovaranje, osnovana u Njemačkoj, koja se zalaže za ocjenu i društvene utjecaje algoritmičkih procesa odlučivanja koji imaju društveni značaj, što znači da se koriste ili za predviđanje ili propisivanje ljudskih djelovanja ili za automatsko donošenje odluka.

„Ključni razlog za stvaranje naše organizacije bio je kritički procijeniti utjecaj automatiziranih sustava odlučivanja na autonomiju pojedinca i javni interes, i razviti ideje za demokratsko upravljanje tim sustavima”, rekao je izvršini direktor AlgorithmWatcha Matthias Spielkamp povodom početka rada GPAI.

“Kao jedna od rijetkih organizacija civilnog društva imenovana u GPAI, iskoristit ćemo svoje članstvo u radnoj skupini za” odgovorni AI “kako bismo najbolje osigurali algoritamske odluke u automatiziranim sustavima. Procesi stvaranja automatiziranih sustava upotrebljavati će se u korist pojedinaca i društva uz sprječavanje da im nanose štetu. To uključuje mogućnost zalaganja za zabranu upotrebe tehnologija za optimizaciju temeljenih na AI u određenim područjima primjene”, naglasio je Spielkamp.

Cilj GPAI-a je razviti skup globalnih standarda o AI koji obuhvaćaju niz tema, uključujući odgovornos“ i upotrebu podataka. (foto Stephan Roehl common creative)

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave