Europska komisija i OECD predstavili su zajedničko globalno nadgledanje razvoja umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) kako bi se kreatorima politika pomoglo u odgovoru na izazove povezane s umjetnom inteligencijom i iskorištavanju njenih mogućnosti.

Europska komisija (EK) je 19. veljače u okviru strategije digitalne transformacije predstavila i Bijelu knjigu koja predlaže okvir za umjetnu inteligenciju temeljenu na etičnim vrijednostima i povjerenju.

Jedan poseban izazov koji je utvrdila EK je izuzetno brz razvoj AI. Kreatori politike se trude nadgledati primjenu AI i analizirati njeno prihvaćanje i utjecaj kako bi znali gdje i kako bi njihova intervencija mogla usmjeriti ravnotežu prema poželjnim ishodima za društvo u cjelini.

Još 2018. godine EK je objavila europsku strategiju za umjetnu inteligenciju, nakon čega je uslijedio Koordinirani akcijski plan za umjetnu inteligenciju radi udruživanja snaga s državama članicama EU radi njezine uspješne provedbe.

U prosincu 2018. godine kao jedna od mjera akcijskog plana, Europska komisija pokrenula je AI Watch , vlastiti servis znanja za praćenje razvoja, prihvaćanja i utjecaja umjetne inteligencije u Europi. Koordinacija Komisije za digitalnu politiku, Generalna direkcija CONNECT i njezina služba za znanost i znanje, Zajednički istraživački centar, AI Watch prate i analiziraju provedbe Europske strategije za AI.

Sada su se Europska komisija i OECD dogovorili da surađuju kako bi osigurali više analitičkih resursa za kreatore politika i osigurali da su informacije koje pružaju AI Watch i OECD AI- ov opservatorij za politiku (OECD.AI) usklađene, konzistentne i to-date nadograđivane.

Prva faza suradnje bila je usredotočena na izgradnju baze nacionalnih strategija i politika AI. U kontekstu Koordiniranog plana za umjetnu inteligenciju, države članice EU obvezale su se da će uspostaviti nacionalne strategije AI za usklađivanje svojih politika i ulaganja u AI.

Sljedeća će se faza usmjeriti na omogućavanje dostupnosti izvješća AI Watch i ostalih publikacija EK u OECD-ovom opservatoriju za AI-e, detaljniju razmjenu podataka i intenzivniju suradnju na izradi poboljšanih metodologija za prikupljanje podataka.

AI Watch i OECD.AI zajedno će pružiti mnoštvo informacija o trendovima u istraživanju i razvoju, radnim mjestima i vještinama te najnovijim AI vijestima, kao i skladište više od 300 AI politika i strategija iz gotovo 60 zemalja.

Razvijen u suradnji dviju institucija, skladište pokriva politike i inicijative na različitim područjima – od obrazovanja i vještina do zdravlja i prometa – kako bi se kreatorima politika i dionicima omogućilo da međusobno dijele i uče na iskustvima drugih, prate napredak i identificiraju dobro prakse.

Podijeli:

 

Vezane objave