Nagli razvoj digitalnih tehnologija umnogome mijenja način na koji privatno i poslovno komuniciramo. Najdalekosežnije i najspecifičnije promjene donosi u financijskim uslugama. Sve je više takvih usluga dostupnih online. Digitalizacija financijskih usluga utječu na ukupnu financijsku industriju otvarajući mogućnost uključivanja na tržište, koje su donedavno čvrsto držale banke, novih inovativnih tvrtki s novim poslovnim modelima, praktičnijim rješenjima, peer to peer uslugama i naprednim digitalnim alatima ali i velikih internet platformi. Novi igrači na tržištu korisnicima financijskih usluga donose prilagodljive usluge nego što im nude banke.

Razvio se poseban sektor na financijskom tržištu koji se okvirno naziva FinTech. Obuhvaća transakcije novca, kreditne aranžmane, podizanje gotovine, upravljanje investicijama, devizno poslovanje i prijenos novca iz jedne države u drugu…

FinTech obuhvaća i InsurTech (primjenu digitalnih rješenja u poslovima osiguranja) pa i RegTech (primjenu digitalnih aplikacija u financijskoj regulativi).

Kako je financijska industrija visoko regulirana djelatnost iz banaka upozoravaju kako je nužno definirati uvjete za inovativna digitalna rješenja kako se nebi izgubilo povjerenje korisnika usluga, prije svega što se tiče sigurnosti podataka.

Zbog osjetljivosti financijskih transakcija i sve snažnijeg razvoja novih digitalnih usluga Europska komisija odlučila je formirati Financial Technology Task Force (FTTF). To će tijelo u suradnji s financijskim institucijama, stručnjacima i udruženjima korisnika financijskih usluga tijekom ove godine definirati smjernice regulative i razvoja jedinstvenog digitalnog financijskog tržište Europske unije.

Podijeli:

 

Vezane objave