Europska komisija u utorak 18. svibnja donijela Komunikaciju o oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće radi promicanja snažnog, učinkovitog i pravednog sustava oporezivanja poduzeća u Europskoj uniji. U njoj se iznose kratkoročna i dugoročna vizija potpore oporavku Europe od pandemije bolesti covid-19 i osiguranja odgovarajućih javnih prihoda u slijedećim godinama.

Svrha joj je stvoriti pravedno i stabilno poslovno okruženje koje može potaknuti održiv rast i otvaranje radnih mjesta u EU-u te ojačati otvorenu stratešku autonomiju. U Komunikaciji se uzima u obzir napredak ostvaren u raspravama u skupinama G20 i OECD o globalnoj poreznoj reformi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Europska komisija će do 2023. godine predstaviti novi okvir za oporezivanje poduzeća u EU-u, kojim će se smanjiti administrativno opterećenje, ukloniti porezne prepreke i stvoriti povoljnije okruženje za poslovanje na jedinstvenom tržištu.

Tim okvirom (pod nazivom Business in Europe: Framework for Income Taxation ili BEFIT) osigurat će se jedinstvena pravila o porezu na dobit poduzeća za područje EU-a i time omogućiti pravednija raspodjela prava oporezivanja među državama članicama.

BEFIT-om će se smanjiti birokracija, troškovi usklađivanja i mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza te poduprijeti otvaranje radnih mjesta i ulaganja na jedinstvenom tržištu EU-a. BEFIT će zamijeniti postojeći prijedlog o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit, koji će biti povučen. Europska komisija će pokrenuti širu raspravu o budućem ustroju oporezivanja u EU-u, koju će zaključiti 2022. godine simpozijem o „paketu poreznih instrumenata u EU-u do 2050.”

U Komunikaciji je utvrđen i porezni program za sljedeće dvije godine, s mjerama za promicanje produktivnih ulaganja i poduzetništva, bolju zaštitu nacionalnih prihoda i potporu zelenoj i digitalnoj tranziciji. Program se nadovezuje na ambiciozan program iz poreznog akcijskog plana koji je Europska komisija objavila prošlog ljeta. Mjere će uključivati:

  • osiguravanje veće javne transparentnosti prijedlogom da određena velika poduzeća koja posluju u EU-u trebaju objavljivati svoje stvarne porezne stope. Novim mjerama za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza suzbijat će se i zlouporaba fiktivnih poduzeća;
  • potpora oporavku izmjenama povlaštenog tretmana duga u postojećim sustavima oporezivanja poduzeća, u kojima se financiranje poduzeća zaduživanjem porezno tretira povoljnije od financiranja vlasničkim kapitalom. Cilj je ovog prijedloga potaknuti poduzeća da svoje poslovanje financiraju vlasničkim kapitalom umjesto dugom.

Europska komisija je, uz Komunikaciju, donijela i Preporuku o nacionalnom tretmanu gubitaka. Preporukom se države članice potiču da poduzećima omoguće prenošenja gubitaka u prethodno razdoblje barem za prethodnu fiskalnu godinu. To će poduzećima koja su bila profitabilna u razdoblju prije pandemije omogućiti da gubitke iz 2020. i 2021. prebiju s porezima koje su platili prije 2020. Ta će mjera posebno koristiti malim i srednjim poduzećima (MSP).

Porezni akcijski plan Europske komisije iz 2020. godine dolazi na primjenu

Podijeli:

 

 

Vezane objave