EU bi trebala uspostaviti vlastitu paneuropsku mobilnu aplikaciju covid-19 zbog razlika u aplikacijama u Europskoj uniji, predložio je EU supervizor za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor ) Wojciech Wiewiórowski.

Wiewiórowski je je taj prijedlog iznio u ponedjeljak (6. travnja) nakon niza pitanja vezanih uz zaštitu podataka u vezi s korištenjem različitih aplikacija za praćenje koronavirusa širom Europe.

„EDPS razumije da brojne države članice EU-a imaju ili su u procesu razvoja mobilnih aplikacija koje koriste različite pristupe za zaštitu javnog zdravlja, uključujući obradu osobnih podataka na različite načine“, rekao je Wiewiórowski, no smatra kako takvo djelovanje treba biti koordinirano za cijelu EU.

Dodao da bi EU izrada takve aplikacije trebala biti koordinirati i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Helth Organisation WHO) kako bi osigurala zaštitu podataka na globalnoj razini.

Iz EDPS-a su ustvrdili kako  je korištenje privremenih identifikatora emitiranja i bluetooth tehnologija koje se koriste u aplikacijama za praćenje mobilnih kontakata mogao biti “koristan put za postizanje privatnosti i zaštite osobnih podataka.”

Aplikacije koje koriste bluetooth registrirane između dva korisnika pametnih telefona kada dolaze u neposrednu međusobnu blizinu nedavno su dobile promidžbu nakon uspostavljanja europskog projekta nazvanog Paneuropsko traženje blizine privatnosti (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing PEPP-PT).

Wojciech Wiewiórowski, supervizor za zaštitu podataka

Tehnologija bluetooth se koristi u različitim inicijativama širom svijeta, uključujući i singapursku aplikaciju TraceTogether, koja je utjecala na druge nacionalne projekte na Zapadu koji žele smanjiti širenje virusa.

Softver funkcionira emitiranjem na kratku udaljenost “privremeno važećom, ovjerenom i anonimnom identifikatorom (ID) koji se ne može povezati s korisnikom”, naveli su iz singapurske tvrtke koja je izradila aplikaciju TraceTogether.

Nekoliko dosadašnjih aplikacija za praćenje zaraženih osoba virusom SARS-CoV-2, poput aplikacije u Irskoj, Velikoj Britaniji i Austriji, optužene su za lažnu zaštitu anonimnosti korisnika pametnih telefona.

Povjerenik za unutrašnje tržište Europske komisije Thierry Breton rekao je prošlog tjedna da EU institucije nadzire uporabu mobilnih aplikacija u borbi protiv pandemije koronavirusa kako bi osigurala da se “vrijednosti i pravila” EU ne krše.

Podijeli:

 

Vezane objave