S ubrzanim promjenama digitalne industrije, zahtjevi koji se stavljaju pred agencije također se mijenjaju – čak i unutar odjela ljudskih potencijala kompanija zato što je razvoj digitalnih specijalista budućnosti jedna od najvažnijih stvari u praćenju razvoja industrije

Digitalna agencija ecx.io u Hrvatskoj posluje od 2015. godine. Od početka 2016. godine tvrtka je postala dio IBM grupacije, a trenutačno ima 440 zaposlenika. Osim Hrvatske (uredi u Zagrebu i Varaždinu), tvrtka ima urede u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Indiji.

S ubrzanim promjenama digitalne industrije zahtjevi koji se stavljaju pred agencije također se mijenjaju, a tome se moraju prilagoditi i odjeli ljudskih potencijala. Stoga nije ni čudno što sve više digitalnih agencija ulaže u vlastite, “in-house” edukacijske programe, ili čak zasebne odjele/institucije, kako bi zadovoljile svoje buduće zaposlenike, i pratile trendove u industriji.

To je i razlog zašto je ecx.io – IBM kompanija – odlučila još 2017. godine pokrenuti vlastitu ecx.io akademiju.

Petra Lindern i Jens van Slooten – čelni ljudi razvoja talenata i Akademije u tvrtki ecx.io – IBM kompaniji

Razlozi pokretanja vlastite akademije

Jens van Slooten, tada voditelj razvoja u uredu u Düsseldorfu, i njegov tim, od tada us odgovorni za tu instituciju. Glavni pokretač edukacije zaposlenika tehnologije su koje se koriste u digitalnim agencijama.

– Povećana kompleksnost i rastući tehnički zahtjevi naših projekata bili su glavni pokretač za otvaranje vlastite interne Akademije. Tada nismo imali strategiju za aktivan razvoj znanja i vještina naših zaposlenika, kojima bi oni držali korak s tržištem rada – objašnjava van Slooten, koji je u ecx-u 11 i pol godina. Tijekom tih godina uočio je da s tehnologijama njihovih partnera ili softverom razvijenim “in-house” moraju držati korak s povećanim zahtjevima kupaca na digitalnim platformama. U međuvremenu su njihovi partneri razvili i ponudili certifikate i standardizirane treninge, koji su se lagano mogli integrirati u edukacijske i razvojne planove zaposlenika.

– Integracijom certifikata naših partnera i edukacijskih programa u uvodne programe naših novih zaposlenika, uspjeli smo ostvariti najveći mogući status kod naših partnera, već u prvoj godini rada Akademije – kazao je voditelj akademije.

Zahtjevi za dodatni razvoj i edukaciju dolaze, ne samo s tržišta rada, nego i od samih zaposlenika.

– Smatramo da su, a to je potvrđeno i u studijama, upravo kvalitetni razvojni planovi za zaposlenika jedna od najvećih strateških prednosti poslodavaca na tržištu rada. Ta dva faktora dovela su nas i do kvalitetnijih i usmjerenijih uvodnih programa za nove zaposlenike i treninga za nove voditelje. Sve to također je uključeno u naše “in-house” programe u Akademijiističe Petra Lindner iz odjela People&Talent, koja je na ovom poslu posljednjih šest mjeseci. Ranije je u ecx.io – IBM kompaniji – radila u odjelu Podrške korisnicima i Prodaje te je vodila upravljanje uredima tvrtke u Austriji, gdje je i počela tješnje raditi na polju razvoja ljudskih potencijala.

Specijalisti i stručnjaci unutar tvrtke jednako su važni kao i menadžeri

Edukacija i razvoj managementa kao značajan oslonac na volatilnom tržištu

Menadžeri bi trebali biti uzori u brojnim područjima organizacija i značajno pridonositi korporativnoj kulturi. Uslijed brzog tehničkog i IT razvoja u poslovanjima naših klijenata i partnera, digitalne agencije rade u prilično volatilnom ozračju u okruženju, i potrebni su određeni “elementi” orijentacije. Usmjereni trening za management ključan je za digitalne agencije. To predstavlja jedno od najznačajnijih područja Akademije.

– Svjedočimo povećanom rastu i razvoju posljednjih godina, i značajno smo restrukturirali našu organizaciju. Kako bismo uspostavili stabilnost, u svemu tome potrebni su nam uzori, kako u linijskom managementu, tako i u odjelu. To je bilo, i još uvijek jest, važna stvar, koju se trudimo naglasiti u našem setu edukacijaistaknula je Lindner.

Prvi korak u tome smjeru bio je program “Next generation Leader”, pokrenut 2017. godine, koji je pripremao grupu od 40 zaposlenika za voditeljske pozicije unutar jedne godine.

– Za mene je taj program bio jedan od najvećih uspjeha našeg vlastitog razvoja zaposlenika. Prva grupa završila je program na početku 2018. godine, a oko 75% sudionika preuzelo je nove uloge i odgovornosti na poslu. To nam je dalo značajan poticaj da nastavimo s razvojem vlastitih programa – ponosno je istaknula Petra Lindner.

Kompatibilnost karijernih planova, uloga i individualni organizacijski zahtjevi

Počeli su na početku s čak 120 različitih edukacijsko-razvojnih programa, ali nakon nekog vremena uočili su kako određeni programi djeluju, koje su manjkavosti, pa su programi ponešto reducirani.

– Selekcija i filtriranje edukacijskih programa bili su vrlo bitni, naročito u smislu dodatne vrijednosti za agenciju, internih uloga zaposlenika. Uz praćenje tržišnih zahtjeva, bili su to prvi veliki izazovi u poslagivanju Akademije. Digitalne agencije strukturirane su drugačije u odnosu na korisnike i klijente, a moraju se uskladiti i s implementacijom projekata. Nadalje, “in-house” uloge u agencijama koje koriste agilne principe rada, u stalnom su razvoju i mijenjaju se, konstantno se prilagođavajući projektima, industrijama i zahtjevima korisnika. Bliska i stalna koordinacija sa stručnjacima za tehnologiju nužna je kako bismo ponudili relevantne treninge i edukacije te kako bi se razvio katalog zahtjeva potrebnih za implementaciju i evaluaciju programa obuke i razvojaobjašnjava van Slooten.

“Soft” vještine i znanja sve su važniji u kompleksnom digitalnom svijetu

Individualna podrška i “coaching” – “soft” vještine sve važnije u digitalnom svijetu

Van Slooten opisuje rast koji vidi u razvoju zaposlenika ecx.io – IBM kompanije.

– Individualna podrška je u rastu i povećanju, posebno u području takozvanih “soft” vještina. Kao digitalna agencija, timovi se moraju prilagoditi različitim organizacijskim strukturama korisnika, i kako se sve više i više procesa digitalizira, socijalne vještine postaju sve važnije – ističe Van Slooten. U najboljim primjerima, zaposlenici su značajno povezani s osobama koje predvode razvoj i edukacije unutar kompanije, ili su u procesu individualnog “coachinga”, naročito kada su identificirani određeni nedostaci unutar sustava. Van Slooten preporučuje razvijanje mreže edukatora i edukacija unutar vlastite organizacije, koji mogu preuzeti osobni “coaching”.

Planovi akademije u 2019. godini

I godine koje su pred Akademijom ecx.io – IBM kompanije – donose značajne nove izazove, kao i poboljšanje usluga.

– Razvoj zaposlenika ne prestaje na pristupu edukacijama i treninzima. Sve se to mora staviti u kontekst, povezati sa sudionicima razvoja da se lagano može povezati. Trenutačno radimo na platformi razvoja zaposlenika koja će biti i vrlo intuitivna, funkcionalna i lagana za korištenje – objašnjava Van Slooten kada govori o projektima za 2019. godinu. S obzirom na to da svaki zaposlenik ne zna kako “ploviti” morem organizacije u pogledu treninga, voditelji moraju imati pristup relevantnim informacijama i materijalima koji se tiču razvoja njihovih timova.

Proširenje i poboljšanje programa te stvaranje atraktivnije korisničke platforme, omogućili bi možda i širenje programa kod korisnika.

– Treninge i edukacije za menadžere sve ćemo više usmjeravati, uz optimizaciju usluga Akademije, i ekspanziju naših programa za naše korisnike. Nastavit ćemo razvoj naših menadžera, uz naglasak svakako i na specijaliste u određenim područjima, koji su također lideri, u našoj organizaciji. Naši zaposlenici moraju preko naše razvojne platforme imati mogućnosti i za razmjenu ideja kroz edukacijske programe – zaključuje Petra Lindner.

Ovaj edukacijsko-razvojni portfolio ecx.io Akademije dostupan je na obje lokacije ecx-a u Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin), ali i na području ureda tvrtke u Austriji, Njemačkoj i Engleskoj. Više informacija o planovima u 2019. godini možete pronaći u intervjuu s Jensom van Slootenom, voditeljom ecx.io Akademije, i Petre Lindner, voditeljice odjela People&Talents.

Više informacija o Akademiji i planovima za 2019. godinu možete pronaći na web-stranici www.ecx.io, kao i sva radna mjesta trenutačno otvorena u Hrvatskoj.

Podijeli:

 

Vezane objave