Schneider Electric je na prezentaciji i Zagrebu predstavio ključne trendove i izazove u segmentu energetike i industrije te svoju platformu EcoStruxure kao odgovor i rješenje. Prezentacija je održana 10. svibnja 2017. u prostorima Schneider Electrica, a tom prigodom predstavljen je i novi generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH – Ivan Paić.

Ivan Paić – generalni direktor, Schneider Electric

Potrošnja energije u stalnom je porastu i u sljedećih 40 godina će se udvostručiti. Već sada se susrećemo s tri velika izazova – urbanizacija (do 2050. godine u gradovima će živjeti dodatnih 2,5 milijardi ljudi), digitalizacija (do 2020. će novih 50 milijardi uređaja biti umreženo) te industrijalizacija (do 2050. će se udvostručiti emisija CO2).

Kako bi pružio rješenje za navedene izazove, Schneider Electric je razvio IoT baziranu platformu EcoStruxure koja služi kao temelj za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimiziranje sustava. Ovo rješenje pokriva problematiku u četiri tržišna segmenta – zgradarstvo, podatkovni centri, industrija i infrastruktura.

Zgradarstvo

Zgrade su vrlo kompleksni sustavi s različitim samostalnim nezavisnim podsustavima raznih proizvođača s rješenjima koja međusobno nisu povezana. Takva situacija povećava kompleksnost za upravitelje, otežava otkrivanje problema i na kraju povećava troškove upravljanja, što je energetski neučinkovito. Energetsku efikasnost je moguće iskoristiti kroz aktivnu kontrolu zgrada čime se može ostvariti i do 50% ušteda. Primjerice, u trenutno instaliranim sustavima automatizacije zgrada na 80% instalacija iskorišteno je tek 20% mogućnosti za energetsku efikasnost. Danas čak 70% postojećih zgrada u EU nije na razini iskorištenosti svojih potencijala, i tu Schneider Electric vidi svoju priliku.

Najučinkovitija poslovna zgrada na svijetu – Deloitteova zgrada u Amsterdamu – The Edge, koristi upravo Schneider Electricova rješenja. Zahvaljujući EcoStruxure platformi, zgrada proizvodi 102% vlastitih zahtjeva za energijom, a višak predaje u distributivni sustav.

 

Industrija

Danas u industriji nedostaje intuitivnost koju možemo ostvariti korištenjem IIoT-a (Industrial Internet-of-Things). Analitičkim alatima moguće je smisleno povezati proizvodnju s menadžmentom kroz strukturirani i automatizirani sustav kako bi menadžment dobio informacije potrebne za donošenje strateških odluka. Na temelju stvarnih podataka mogu se otkriti potencijali za uštede i povećanje konkurentnosti te su moguća poboljšanja operativne efikasnosti koja može doprinijeti povećanju produktivnosti, kvalitete, ali i sigurnosti (uključujući i Cybersecuritiy).

Nevjerojatnih 400.000 USD godišnje štedi New Brewery Belgium nakon uvođenja Wonderware MES performance softwarea tvrtke Schneider Electric. U samo dvije godine ukupna operativna učinkovitost porasla im je s 45 na 65%, a zastoj i zaustavljanje proizvodnje smanjeni su za više od 50%. U Brodosplitu je implementacijom EcoStructure rješenja za nadzor i potrošnju energenata ostvareno 20% uštede na električnoj energije i 60% na potrošnji plina.

Berislav Korpar, Ivan Paić, Darko Lopotar – Schneider Electric

Infrastruktura

Schneider Electric ima rješenje i za distributivne sustave električne energije. Rješenje je zove EcoStruxure Grid, koje kroz digitalizaciju sustava omogućuje povećanje operativne učinkovitosti do 25% te smanjenje investicija u resurse i troškove održavanja do 20%, uz povrat investicija u razdoblju od 3 do 5 godina.

Ukupno 75 distributivnih sustava u svijetu koristi ovo rješenje. Od susjednih zemalja distributivni centri Italije, Slovenije, Mađarske, BiH, Crne Gore i Srbije nalaze se unutar ADMS projekta (Advanced Distribution Management System), ali ne i hrvatski HEP ODS. Problem leži i u regulatornim pritiscima koji se sporo prilagođavaju ovim trendovima. No, Schneider Electric predviđa da će se u bliskoj budućnosti stvari popraviti. Kvaliteta poslovanja leži u optimizaciji postojećih sustava, a ne u širenju mreže (lakše je obećati izgradnju nove termoelektrane, nego reći „smanjit ćemo troškove i povećati učinkovitost uvođenjem novog sustava“).

Implementacijom i objedinjenjem svih navedenih EcoStruxure sustava u području zgradarstva, inidustrije, infrastrukture i data centara omogućujemo potpuniji Smart City koncept.

Detalj s prezentacije Schneider Electrica

Podijeli:

 

Vezane objave