Europska centralna banka (ECB) će krajem godine ponuditi uslugu trenutačnog plaćanja komercijalnim bankama po cijeni od najviše 0,20 eurocenta (0,002 eura) po uplati najmanje prve dvije godine poslovanja.

Oblici trenutačnog plaćanje do sada su razvijeni sporadično i fragmentirano u različitim područjima. Kako bi se izbjegle fragmentacije u europskom platnom prometu od nacionalnih, vlasničkih ili drugih zatvorenih interesnih grupacija i time onemogućila interoperabilnost u financijskom sektoru Europske unije ECB je  još 2016. godine od Europskog platnog savjeta (EPC) zatražila razvoj SEPA Instant Credit Transfer (SCTinst), shema za paneuropske instant plaćanja.

Na paneuropskoj razini SEPA Instant Credit Transfer je shema namijenjena transakcijama eura, na temelju postojeće SCT sheme i standarda poruka ISO 20022, koja nudi stalnu dostupnost (24/7/365), osigurava sredstva dostupna Korisnika u roku od 10 sekundi i, barem u početku, dopušta maksimalni iznos transakcije od 15.000 eura.

Tako će se uz GDPR (General Data Protection Regulation), regulativu o boljoj zaštiti osobnih podataka koja se počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018. godine, i PSD2 (Payment Service Direktive 2), izmjenjena direktiva o platnim uslugama na unutarnjem tržištu Europske unije u primjeni će biti od 13. siječnja 2018. godine, bankarstvo u idućoj godini očekuje još jedna velika promjena –  uvođenje trenutačnog i stalno dostupnog plaćanja (TARGET instant payment settlement TIPS).

Naime, digitalizacija je u tzv. realno vrijeme dovela pristupanje glazbi, informacijama pa ne iznenađuje rastuće očekivanje da se i platne transakcije uvedu u tzv. realnom vremenu, odnosno za uvođenje bržih povoljnijih plaćanja potrošačima i tvrtkama uz zaštitu sigurnosti.

U sadašnjem platnom sustavu u eurozoni za transakciju uplate na račun primatelja potreban je jedan radni dan.

U Europskoj centralnoj banci (ECB) su isplanirali pratiti tehnološki razvoj i razviti trenutno plaćanje koje će biti dostupno uvijek i svagdje. Razvoj takve usluge omogućiti će poboljšanje niza usluga, prije svega u online trgovini, te razvoj usluga s dodanom vrijednošću kao što su prenošenje novca od jedne osobe na drugu.

Pri tome se uklapa i u izgradnju jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market), jednog od prioritetnih projekata Europske komisije.

ECB potiče davatelje platnih usluga da već krajem ove godine počnu primjenjivati SCTinst iako neće biti obvezujuća jer uvođenje trenutačnog plaćanja ne ovisi samo o pružateljima usluga platnog prometa, već i o dostupnosti sigurne i učinkovite temeljne tržišne infrastrukture koja može obraditi trenutna plaćanja diljem Europe.

Usluga će biti dostupna u eurima no tehnički će biti sposobna primati i druge valute.

Podijeli:

 

Vezane objave