Startup tvrtke su ključ gospodarske dinamike, a poslovni anđeli su ključni faktor startup ekonomije

eban-lisinski1

Dvodnevna konferencija poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016, održava se tijekom dva posljednja dana u studenom u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nastupa gotovo pedeset predavača – poslovnih anđela, proslavljenih poduzetnika i stručnjaka iz raznih industrija, koji su sudionicima, a riječ je o više od tisuću ljudi, ponudili uvide o najnovijim trendovima na europskoj i svjetskoj startup sceni.

Na konferenciji, kako na prethodnom „demo-danu“ tako i tijekom dvodnevnog plenarnog programa svoje ideje, projekte, proizvode i postignuća predstavili su i brojni studenti te ljudi iz stotinu startup tvrtki iz Europe i svijeta.

Država gradi platformu za startupe
Ključne poruke koje su se mogle čuti tijekom prvoga dana su ove: hrvatska država će, kazala je Predsjednica Republike, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, stvoriti posebnu, nacionalnu platformu koja će podržavati startupe, „te disruptore koji su toliko potrebni našem gospodarstvu.“ Predsjednica je još jače naglasila i problem malog broja žena u našem tehno sektoru i uopće, na višim menadžerskim položajima.

Bruce Dickinson, pjevač grupe Iron Maiden, pilot, pivar, poslovni anđeo, poduzetnik
Bruce Dickinson, pjevač grupe Iron Maiden, pilot, pivar, poslovni anđeo, poduzetnik

Zagrebački VC fond
Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, objavio je da će grad formirati vlastiti fond rizičnog kapitala (venture capital fond) putem kojeg će pomoći u financiranju lokalnih startup projekata i tvrtki, te pokretanje novog tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu.

Motivacijski – bolje rečeno inspiracijski govornik konferencije, bio je Bruce Dickinson, široj javnosti poznatiji kao rock’n’roll glazbenik iz grupe Iron Maiden. Njegov nastup bio je zabavan, ali i poučan. Mladi startupi mogli su od tog starog lisca, pilota, pivara i serijskog poduzetnika, naučiti razliku između ljubitelja i korisnika (fan i customer). Fan je vjerno biće, a korisnik vam lako može otići konkurenciji.

“Nokia je telefon koji je izmislio Finsku”
Unatoč trendu hvalospjeva digitalnoj transformaciji kojima smo od raznih tvrtki i političkih tijela bombardirani u posljednje vrijeme, Dickinson je naglasio i jednu negativnu stranu svega toga: znatno smanjenje izravnog živog kontakta među ljudima. „Ne morate stalno visiti na Facebooku, na poslu ne morate stalno komunicirati e-poštom, dignite slušalicu telefona, ili još bolje – prošetajte se i hodite na kavu kod svog poslovnog partnera i korisnika.“ Bruce iz Iron Maidena je rekao još i da je „Nokia telefon koji je izmislio Finsku“, a mladima je savjetovao da, ma što radili – nikad, baš nikad ne odustanu od svojih snova.

Znanje, rad, i – sreća
Snovima je dosta vremena posvetio i „tehnički“ govornik konferencije, Dov Moran, čovjek koji je izmislio USB stick. On sebe smatra čovjekom koji je imao sreće. „Nisam genij, kao što ni Izrael nije oduvijek bio startup-nacija“ pojasnio je Moran prisutnima u svom predavanju u kojem je opisao povijest svog uspjeha.

Esther Dyson, poslovni anđeo, kozmonaut, filozof
Esther Dyson, poslovni anđeo, kozmonaut, filozof

Zapaženiji nastup imala je slavna „prva njemačka kozmonautica“ Esther Dyson – poslovni anđeo koji se tim poslom bavi sad već više od četiri desetljeća. U svom namjerno kratkom nastupu održala je autoru ovog teksta najupečatljivije predavanje u kojem je opisala svoj poslovni i životni put te svoju filozofiju kojom se rukovodi kao poslovni anđeo. „Kad budem išla u mirovinu, a to neće biti tako skoro, nadam se da ću je provesti na Marsu. No ne u nekom šatoru. Mars tada treba biti uređeno mjesto, a samo trećina Zemljine gravitacije bitno će pomoći mojim starim kostima“, našalila se Dyson.

Europski centar za svemirske startupe u Zagrebu
Tijekom prvog dana konferecnije EBAN Winter University 2016 održana su i četiri okrugla stola. Prvi, bio je posvećen odnosu države i poduzetništva. Naša ministrica gospodarstva, Martina Dalić je rekla kako u Hrvatskoj treba doći do promjene mentalnog sklopa. „Porezna reforma je važna, pojednostavljivanje administracije je nužno, no možda najvažnije što kod nas treba promijeniti je mentalni sklop – mentalitet nacije, kad je u pitanju poduzetništvo.“

Okrugli stol posvećen startp poduzetnišvu u svemiru
Okrugli stol posvećen startp poduzetnišvu u svemiru

Drugi okrugli stol je stvar sagledao iz druge perspektive. Zaključak toga skupa, na kojem su nastupili uspješni europski poslovni anđeli i poduzetnici je poruka državi: „skinite nam se s grbače.“

Na trećem okruglom stolu su naši dečki, Damir Sabol (aplikacija Photomath) i Luka Abrus (Pet minuta) opisali svoja iskustva u širenju na globalna tržišta, a četvrti okrugli stol bio je posvećen startup industriji i svemirskim istraživanjima kao slijedećem području djelovanja mladih, disrupciji sklonih poduzetnika.

Glavna vijest s tog panela je da će ESA, Europska svemirska agencija u Zagrebu otvoriti svoj centar za startupe koji će se baviti svemirom i za tu, slijedeću granicu ljudskog iskustva potrebnim proizvodima, uslugama i inovacijama.

 

Podijeli: