Poremećaji gospodarskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovani korona virusom covid-19 utjecali su i na tržište poštanskih usluga. Nove okolnosti dovele su do promjena u potražnji pojedinih usluga. Rezultat je pad ukupnog broja poštanskih usluga u drugom tromjesečju 2020. za 15,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najveći utjecaj na pad ukupnog broja ostvarenih usluga imalo je smanjenje pismovnih pošiljaka, koje su u odnosu na prethodno tromjesečje pale za 18,9 posto te u manjoj mjeri tiskanica, kojih je bilo oko 20 posto manje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Istovremeno, u drugom se tromjesečju povećala potražnja za paketskim uslugama koju je generirala internetska trgovina jer se u vrijeme posebnih mjera povećao broj korisnika koji su koristili takav način kupovine, a dostava robe se obavljala putem davatelja poštanskih usluga. Tako je u drugom tromjesečju 2020. bilo dostavljeno 7,1 milijuna paketa što je oko 21 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a ujedno i najveći broj dostavljenih paketa u jednom tromjesečju do sada.

Smanjenje ukupnog broja usluga u drugom tromjesečju nije utjecalo na ostvarenje ukupnih prihoda, koji su u odnosu na prethodno tromjesečje bili veći za oko 1 posto i rezultat su većeg broja ostvarenih visokovrijednih usluga, kojih je bilo 23 posto više nego u prethodnom tromjesečju. Time su prvi put prihodi od obavljanja ostalih poštanskih usluga bili veći od prihoda ostvarenih od univerzalne usluge.

U drugom tromjesečju poštanske usluge pružalo je 22 davatelja. Najveći davatelj bila je HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 82 posto u ostvarenim uslugama, što je 2,5 posto manje nego u prethodnom tromjesečju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave