Još nisu pronađena rješenja za mnoge od izazova pri naplati točnih iznosa PDV-a i carina u e-trgovini, stoji u novom izvješću Europskog revizorskog suda. Naime, kontrole koje obavlja EU nisu dostatne za sprječavanje prijevara i otkrivanje zlouporabe, a izvršenje naplate još nije djelotvorno. Međutim, nedavnim izmjenama i novim odredbama za 2021. godinu otklanja se niz otkrivenih nedostataka, poručuju revizori.

Za utvrđivanje carinske i porezne politike te strategija i zakonodavstva u tim područjima na razini EU-a odgovorna je Europska komisija. Kao i za ostalu robu i ostale usluge, za naplatu PDV-a i carina na transakcije u području prekogranične e-trgovine odgovorne su države članice. Po samoj svojoj naravi e-trgovina je osobito izložena nepravilnostima u tom pogledu.

Revizori su procijenili je li Europska komisija uvela kvalitetan regulatorni i kontrolni okvir i jesu li kontrolne mjere država članica doprinijele jamčenju cjelovite naplate PDV-a i carina na robu i usluge kojima se trguje na internetu. Također su razmotrili vjerojatan učinak zakonodavnih izmjena paketa propisa o PDV-u u e-trgovini koji će stupiti na snagu 2021. godine.

„Svaki iznos PDV-a i carina koji se ne naplati utječe na proračune država članica i EU-a”, izjavila je članica Europskog revizorskog suda zadužena za izvješće Ildikó Gáll-Pelcz dodavši da je „e-trgovina naročito podložna zlouporabi te pitanje njezine izloženosti nepravilnostima i prijevarama još nije u cijelosti riješeno.”

Podijeli:

 

Vezane objave