S obzirom na akutni nedostatak proizvodnih kapaciteta u industriji poluvodiča i posljedičnog poskupljenja čipova, prihod prvih 10 IC dizajnerskih tvrtki za dizajn čipova za drugo tromjesečje ove godine (Q2 2021) dosegao je 29,8 milijardi američkih dolara, što je povećanje od čak 60,8% u odnosu na isto razdoblje godinu prije (Q2 2020), navodi se u najnovijim istraživanjima TrendForcea.

Posebno su tajvanske tvrtke ostvarile izvanredne rezultate, a MediaTek i Novatek su zabilježile godišnji rast od više od 95%. AMD je ostvario godišnji rast prihoda od skoro 100%, najveći među prvih 10 globalnih tvrtki za dizajn čipova.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

TrendForce navodi da je rangiranje prvih pet tvrtki u drugom tromjesečju ostalo nepromijenjeno u odnosu na prethodno tromjesečje (Q1 2021), te da je došlo do velikih promjena na 6. do 10. mjestu.

Nakon što je dovršio akviziciju Inphija, Marvell je ostvario veliki rast prihoda te je preskočio Xilinx i Realtek na ljestvici od 9. mjesta u 1. tromjesečju 2021. do 7. mjesta u 2. tromjesečju 2021. godine.

Zahvaljujući velikoj potražnji za vodećim robnim markama pametnih telefona i vrhunskim 5G telefonima, Qualcommovi procesori i RF front end modula imali su značajan rast, dok je njegovo IoT poslovanje također profitiralo od zahtjeva za radom od doma i učenja na daljinu koje je prouzročila pandemija covid-19. Qualcommovi prihodi od IoT poslovanja dosegli su gotovo 1,4 milijarde dolara, što IoT čini jednim od glavnih pokretača rasta tvrtke. U Q2 2021 prihod Qualcomma dosegao je 6,47 milijardi dolara, što je povećanje od 70,0% u odnosu na Q2 prethodne godine.

Prihodi Nvidije od grafičkih kartica za igranje i rješenja za podatkovne centre porasli su na godišnjoj razini za 91,1% odnosno 46% na godišnjoj razinu u drugom tromjesečju ove godine. Nvidijin rast generirali su potražnja za rudarenje kripto valuta, potražnja za grafičkim karticama za igre, kao potražnja iz podatkovnog centra za Nvidijinim HPC proizvodima. Takva potražnja povećala je prihod tvrtke u Q2 2021 na 5,84 milijardi dolara.

Broadcom, koji je zauzeo treće mjesto među prvih 10, najveći dio prihoda ostvario je od Ethernet kontrolora u razvoju optičke i Wi-Fi infrastrukture, odnosno od izgradnje 5G baznih stanica u svijetu i izgradnje Wi-Fi 6E mreža. rezultirala je povećanom potražnjom za IC-ovima brzih Ethernet kontrolera

I Broadcomova širokopojasna i industrijska rješenja doživjela su dvoznamenkasti rast u drugom tromjesečju, čime su prihodi tvrtke porasli na 4,95 milijardi dolara, što je 19,2% godišnji rast.

AMD-ov prihod u drugom tromjesečju dostigao je 3,85 milijardi dolara, što je snažnih 99,3% godišnjeg rasta, rast je ostvaren izrazito snažnom potražnjom na  tržištu igraćih konzola, potražnjom od poduzeća, povećanom potražnjom za AMD-ovim poslužiteljskim procesorima. Prodaja AMD-ovih poslužiteljskih procesora rasla je u Q2 2021 za 183% u odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine.

Tajvanski MediaTek održao je rast iz prvog tromjesečja 2021. godine i u drugom tromjesečju. Najveći rast prodaje imali su čipovi MediaTeka za pametne telefone od 143% u drugom tromjesečju ove godine što je bio i najveći dio prihoda tvrtke. Dvoznamenkasti rast zabilježili su i prihodi u drugim segmentima MediaTeka pa su u Q2 2021 prihodi narasli na 4,49 milijardi američkih dolara, što je 98,8% godišnji rast, dovoljno za četvrto mjesto na globalnoj listi.

I Novatekovi SoC -ovi i IC upravljački programi imali su rast prodaje prvenstveno zbog bliskog partnerstva s velikim ljevaonicama, uključujući TSMC, UMC i VIS. Prihod od IC-ova upravljačkih programa za ekrane, koji su tradicionalno bili primarni izvor prihoda Novateka, porastao je u Q2 2021 za 81% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

TrendForce napominje kako postoje određene naznake kako će u drugoj polovici ove godine potražnja za poluvodičima usporiti makar za određene vrste poluvodiča, no to neće riješiti problem nedostatak čipova na globalnom tržištu. Nalozi IC dizajnerskih tvrtki od proizvođača poluvodiča i dalje se ne mogu zadovoljiti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave