Na Top500 listi najboljih superračunala u svijetu krajem svibnja došlo je do promjene na vrhu, naime, Fugakuu u Riken Centru za računalne znanosti (R-CCS) u japanskom Kobeu, koji je dvije godine bio najsnažnije superračunalo na svijetu smijenio je Frontier, prvo exascale superračunalo u svijetu. Naime, superračunalo exascale može izvesti 10 18 (jedan kvintilion) operacija s plutajućim zarezom u sekundi (1 exaFLOPS), Frontier je smješten u Oak Ridge National Laboratory u Tennesseeju, a njegova brzina je 1,12 exaFLOPS-a. Usto, Frontier je također osvojio titulu energetski najučinkovitijeg superračunala, generirajući 62,68 GFLOP po vatu.

Fugaku koji je sada na drugom mjestu TOP500 je postigao 442 peta FLOPS-a (PFLOPS) na mjerilu  High Performance Linpack (HPL), mjeri koliko dobro sustavi rješavaju gusti sustav linearnih jednadžbi. TOPP500 navodi da je teoretski gornji vrh Fugakua veći od 1exaFLOP, ali nije pokazao tu brzinu u HPL mjerilu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Uz Frontierovo probijanje na vrh superračunala u svijetu u prvih 10 su se probila još dva superračunala, oba u Europi. LUMI sustav u EUROHPC/CSC u Finskoj na 3. mjestu, a sustav Adastra u GENCI-CINES-u u Francuskoj na 10. mjestu.

10 najboljih superračunala u svijetu

#1 – Frontier (SAD)

HPE Cray EX sustav koji vodi Ministarstvo energetike SAD-a, Frontier uključuje AMD EPYC procesore treće generacije koji predstavljaju 8,730,112 jezgri koje su optimizirane za računalstvo visokih performansi (HPC) i AI s AMD Instinct 250X akceleratorima i Slingshot-11 interkonekcijama.

#2 – Fugaku (Japan)

Fugaku ima 7,630,848 jezgri, a napravio ga je Fujitsu.

#3 – LUMI (Finska)

LUMI je HPE Cray EX sustav u EuroHPC centru u CSC-u u Kajaaniju u Finskoj s performansama od 151,9 PFLOPS.

#4 – Summit (SAD)

IBM sustav u nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju, Summit postigao je 148,8 PFLOPS na HPL mjerilu. Ima 4356 čvorova, svaki s dva Power9 CPU-a s 22 jezgre i šest NVIDIA Tesla V100 GPU-a, svaki s 80 multiprocesora za strujanje (SM). Čvorovi su povezani Mellanox dual-rail EDR InfiniBand mrežom.

#5 – Sierra (SAD)

Slično u arhitekturi kao Summit, Sierra je dosegla 94,6 PFLOPS. Ima 4320 čvorova s ​​dva Power9 CPU-a i četiri NVIDIA Tesla V100 GPU-a i nalazi se u Lawrence Livermore National Laboratory, u Kaliforniji. CA, SAD

#6 – Sunway TaihuLight (Kina)

Sunway TaihuLight je stroj koji je razvio Nacionalni istraživački centar za paralelno računalno inženjerstvo i tehnologiju (NRCPC) u Kini i instaliran je u gradu Wuxi. Dosegao je 93PFLOPS na HPL mjerilu.

#7 – Perlmutter (SAD)

Perlmutter sustav temelji se na HPE Cray Shasta platformi i heterogeni je sustav s čvorovima baziranim na AMD EPYC i 1536 Nvidia A100 ubrzanim čvorovima. Postigao je 64,6 Pflop/s.

#8 – Selena (SAD)

Selene je Nvidia DGX A100 SuperPOD baziran na AMD EPYC procesoru s Nvidia A100 za ubrzanje i Mellanox HDR InfiniBand kao mrežom. Postigao je 63,4 Pflop/s i instaliran je u pogonima Nvidije u SAD-u.

#9 – Tianhe-2A (Milky Way-2A) (Kina)

Pokrenut procesorima Intel Xeon i NUDT-ovim Matrix-2000 DSP akceleratorima, ima 4,981,760 jezgri u sustavu za postizanje 61,4 Pflop/s. Razvilo ga je Kinesko nacionalno sveučilište za obrambenu tehnologiju (NUDT) i raspoređeno je u Nacionalnom superračunalnom centru u Guangzhouu, Kina.

#10 – Adastra (Francuska)

Adestra, instaliran u GENCI-CINES, novi je još jedan HPE Cray EX sustav i drugi najbrži sustav u Europi. Postigao je 46,1 Pflop/s.

Frontier

Još u travnju 2018. godine, Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je planove za nabavu trija superračunala exascale po ukupnoj cijeni do 1,8 milijardi američkih dolara. Tijekom sljedeće četiri godine objavljeno je mnogo najava, propušteni su mnogi rokovi, a pandemija je dodatno komplicirala planove. Sada, konačno, HPE i Oak Ridge National Laboratory (ORNL) objavili su da je prvi od ta tri sustava operativan: Frontier superračunalo koje je izgradio HPE i pokreće AMD, sustav koji isporučuje 1.102 Linpack exaflopsa računalne snage.

Frontier se sastoji od 74 ormarića, od kojih je svaki težak 8.000 funti. 9 408 HPE Cray EX čvorova raspoređeno je po ovim ormarićima, a svaki čvor pokreće AMD “Trento” 7A53 Epyc CPU i četverostruki AMD Instinct MI250X GPU (ukupno 37 632 GPU-a u cijelom sustavu). Sustav ima 9,2 petabajta memorije, ravnomjerno podijeljene između HBM i DDR4, i koristi HPE Slingshot-11 umrežavanje. Podržava ga 37 petabajta lokalne pohrane na čvoru na vrhu 716 petabajta pohrane u cijelom centru. Sustav je 100 posto hlađen tekućinom pomoću tople (85°) vode, a prostorno Frontier sustav zauzima 372 četvorna metra.

Podijeli:

 

 

Vezane objave