Deutche telekom (DT) kroz svoje usluge razvija i satelitsku povezivost. Tako je u SAD s T-Mobile US godinu dana nakon lansiranja T-IoT-a, prve B2B njihove zajedničke usluge, najavio kako će u nju s partnerima Intelsatom i Skylom dodati i satelitsku povezivost čime bi podržao više slučajeva korištenja usluge. Takva satelitska povezivost bit će dostupna u drugom tromjesečju ove godine. U sljedećoj fazi, T-IoT će dodati konvergiranu satelitsko-mobilnu ponudu sa Skylo i Intelsatom temeljenu na standardu 3GPP Release 17 Non-terrestrial Network (NTN). To omogućuje integraciju svemirskih i zemaljskih mreža tako da se promet može prenijeti s jedne na drugu bez prekida usluge. Očekuje se da će konvergirana usluga biti dostupna 2024. godine.

S početnom satelitskom IoT ponudom u sljedećem tromjesečju, DT će osigurati zajednički sloj upravljanja koji će omogućiti poslovnim korisnicima da upravljaju mobilnom i satelitskom vezom. Sljedeća faza donijet će konvergenciju uređaja koju omogućuje startup Skylo. DT će u trećem tromjesečju 2023. godine pokrenuti “program ranog usvajanja” za programere koji će raditi s certificiranim procesorima i modulima i stvarati aplikacije za konvergentnu uslugu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Suradnja s ESA-om

Usto, u Deutsche Telekom je s Europskom svemirskom agencijom (ESA) najavio kako će zajednički raditi da bi omogućili povezanost sa zemaljskih mreža, iz zraka ili iz svemira. Partneri su dogovorili suradnju na hibridnim mrežama budućnosti. Plan je jasan: otpornija i sigurnija rješenja za povezivanje koja će biti odgovor na buduće komunikacijske potrebe, a koja su osobito važna u slučajevima mogućih poremećaja u funkcioniranju mreža na terenu. U takvom bi se slučaju nezemaljska mreža (non-terrestrial network – NTN) sa satelita ili iz stratosfere mogla koristiti za uspostavu i održavanje povezanosti s pametnim telefonima zahvaćenih korisnika, ili sa spasilačkim timova na terenu, te bi tu zamijenila konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu ako je ona van funkcije.

Naime s partnerima kao što su satelitski stručnjaci u Intelsatu, Deutsche telekom je pokazao tehničku izvedivost tog novog izazova. Pritom je Deutsche telekom pokazao mogućnost povezivanja sa zemlje s konvencionalnim pametnim telefonima i putem, primjerice, 5G tehnologije.

Testiranje u Istri

Tijekom testiranja u Istri, u Hrvatskoj, 5G veza je prvi put u svijetu ostvarena preko različitih mrežnih slojeva u stratosferu, svemir i natrag. U tom procesu, mobilna usluga pružena iz stratosfere bila je povezana preko satelita i njihove zemaljske infrastrukture do prijenosne zemaljske mreže ili izravno do zemaljske stanice. Prijenos podataka započeo je standardnim 5G mobitelom preko kanala od 20 MHz, a Deutsche telekom je tijekom testiranja u veljači 2023. godine u zračnom prostoru iznad Pule postigao podatkovne brzine do 200 Mbit/s.

To potvrđuje da hibridne komunikacije preko zemaljskih i nezemaljskih mreža mogu osigurati najvišu razinu otpornosti. Intelsat ima iskustvo u pružanju povezivosti nakon prirodnih katastrofa. Korištenje satelitske mreže – poput Intelsatove višeorbitalne, objedinjene mreže, pruža alternativu za pomoć žrtvama katastrofa u ekstremnim situacijama. U slučaju potrebe, to Intelsatovo rješenje omogućuje neprekinutu uslugu pomoću prebacivanja usluge s platformskih stanica na velikim visinama (high altitude platform stations – HAPS) na geosinkrone satelite. Traženje pomoći, izvještavanje o stanju na terenu i time olakšavanje djelovanja spasilačkih snaga – sve je to sada lakše izvedivo u ekstremnim slučajevima.

Nezemaljske mreže (NTN) su komunikacijske mreže s komponentama u svemiru i zraku. One uključuju antenske platforme u stratosferi, poznate kao HAPS. To mogu biti slobodno lebdeći baloni na velikim visinama, zračni brodovi ili motorizirane jedrilice koje mogu biti pokretane solarnom ili vodikovom energijom. U svemiru su to sateliti, poput Intelsata-38 koji je korišten u testu. Kako bi se novi oblici mreža integrirali u postojeće mreže, ove različite komunikacijske tehnologije moraju biti upravljane i koordinirane. Time one postaju višedimenzionalne mreže, a nesmetano prebacivanje između različitih slojeva koji obuhvaćaju svemir, nebo i zemlju je krajnja ambicija koju Deutsche Telekom želi ostvariti sa svojim partnerstvom.

Podijeli:

 

 

Vezane objave