Drugo izdanje softverske konferencije Change u konferencijskoj dvorani tvornice Kraš okupilo je 400 stručnjaka iz IT svijeta. Međunarodni predavači, 27 predavanja i 28 predavača potvrdili su ulogu Changea kao konferencije koja spaja članove IT industrije iz različitih sektora, nevezano za njihovu ulogu, programski jezik ili kompaniju.

Konferenciju je otvorio Plamenko Barišić, predsjednik uprave tvrtke KING ICT koji se osvrnuo na trenutni status zajednice i njezin smjer kretanja: ‘Developeri su iznadprosječni i reaktivni pojedinci koji prihvaćaju različitost što rezultira inovacijama u našim zajednicama i društvu općenito. Naš konačni cilj je proizvoditi kvalitetan softver koji stvara zajedničku vrijednost, zato smo ovdje kako bismo podijelili priče između nas, razmijenili ideje i došli do nekih novih.’

Ovogodišnji Change se orijentirao na mikroservise, cloud, umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Program konferencije započeo je Red Hatov Edson Yanaga koji se osvrnuo na današnje softverske tendencije gotovo svih velikih kompanija: ’Softver je gorivo nove digitalne kompanije, stoga se pitamo na koji način možemo još brže isporučiti softver i pritom ostvariti dodatnu vrijednost?’

Otvaranje trećeg tracka pokazalo se punim pogotkom. Upravo je u njemu uvodno predavanje održao Ralph Van Roosmalen koji je posjetiteljima objasnio kako uz pomoć Agilea unaprijediti suradnju unutar višefunkcionalnog tima i optimizirati se u aspektu produktivnosti. No agilne vrijednosti nisu bile jedina tema ovog tracka. Posjetitelji su imali priliku saznati tajne dobrog pisanja i komunikacije zahvaljujući glavnom uredniku Netokracije Ivanu Brezaku Brkanu: ’Kvalitetnije pisanje doprinosi boljoj komunikaciji s kolegama, klijentima, menadžerima i korisnicima i doprinosi kvaliteti proizvoda.’

Pomak s regionalnihna međunarodne predavače bio je vidljiv na svakome koraku, ponajviše zahvaljujući suradnji s beogradskim Voxxed Days s kojim je Change dijelio neke od predavača poput Chrisa Warda koji je održao predavanje na temu ‘Jesmo li osuđeni na propast?’. U ovom, na prvi pogled pesimističnom, predavanju, karizmatični predavač propitkuje tehnološki napredak i njegovu korist: ‘Posljednje stoljeće dovelo je do nevjerojatnog skoka u kvaliteti života, međutim je li riječ o prokletstvu ili blagoslovu? Rekao bih da ovisi o načinu na koji koristimo tehnologiju. U konačnosti vjerujem u ljudski napredak, stoga razvijajte i radite na boljem softveru i rješenjima’ poručio je Chris.

Developerski duh konferencije osjećao se na svakom koraku zahvaljujući predavačima koji redom dolaze iz poznatih IT kompanija poput Metea Atamela (Google), Geertjana Wielenge (Oracle), Andrewa Gregorića (Paypal) i Miljenka Cvjetka (Microsoft). Ovogodišnji sadržaj Changea krojen je na temelju prošlogodišnjih povratnih informacija pa ne čudi što su posjetitelji prošlogodišnje najbolje ocijenjene predavače poput Viktora Farčića vidjeli opet.

Teme poput društvenih mreža i povezanosti nisu zaobišle ni Change, ali u posve drukčijem obliku. Direktor sadržaja Change konferencije Roko Roić u suradnji sa startupom AG04 pod vodstvom jednog od predavača Changea, Ante Radoša osmislili su tzv. real time social network koristeći bluetooth beacone kako bi se na jedan posve drukčiji način povezali posjetitelji konferencije. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji posjetitelji su imali priliku vidjeti tko od polaznika konferencije dijeli jednake interese.

Međunarodni predavači, raznolike teme, inovativne tehnologije i nezapamćeni interes publike, Change su učinili nezaobilaznim dijelom IT zajednice u Hrvatskoj i regiji.

Podijeli:

 

Vezane objave