DORS / CLUC – Dani otvorenih računarskih sustava, najstarija i najveća regionalna konferencija koja obuhvaća besplatni i otvoreni softver, otvorene standarde i operativni sustav Linux, održana je 18. i 19. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. U posljednjih 26 godina, DORS / CLUC je okupio mnoge istaknute pojedince i tvrtke iz slobodne i otvorene programske zajednice. Konferenciju koordinirano organiziraju HrOpen i HULK, dvije neprofitne organizacije koje rade na promicanju otvorenih tehnologija i poticanju njihove primjene u svakodnevnom životu.

DORS / CLUC postalo je mjesto gdje se studenti, FOSS entuzijasti, poduzetnici, developeri, etički hakeri, slobodnjaci, tvrtke i predstavnici javnog sektora sastaju kako bi zajedno učili, umrežili, poslovali i zajedno planirali projekte s naglaskom na slobodni softver i Linux.

DORS / CLUC je tradicionalno podijeljen u dva dijela: keynotes / razgovore i radionice.

Najčešće se govori o poslovnim temama, najnovijim iskustvima u implementaciji i migraciji FLOSS-a, te predstavljanju novih alata i tehnologija, uz objašnjenja kako ih koristiti.

Radionice su uglavnom tehnički orijentirane i pružaju polaznicima priliku da nauče kako koristiti određenu tehnologiju, kao i kako otkloniti i riješiti probleme s besplatnim i otvorenim softverom i hardverom.

Ovogodišnji keynote predavač bio je direktor Open Source Initiative, jedan od osnivača The Document Foundation i Associazione LibreItalia, i predsjednik Emeritus Italo Vignoli

Koji je u svojem predavanju LibreOffice, a FOSS dream come true naglasio kako je LibreOffice ostvarenje FOSS-a. Podsjetio je kako su svi osnivači bili uključeni u OpenOffice zajednicu i počeli su govoriti o neovisnosti projekta oko 2006. Početkom 2009. godine tvrtka Sun Oracle je potaknula projekt, a krajem rujna 2010. objavljene su The Document Foundation i LibreOffice. Iako se snažno protive korporacijama i njihovim prijateljima iz FOSS-a, projekt raste na svim kontinentima i sada je blizu svoje desete obljetnice.

Drugoga dana konferencije održana je panel rasprava pod nazivom Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe. Panelisti su bili pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja Vesna Anđelić, pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, Predrag Pale sa FER-a, ravnateljica OŠ Ivana Cankara u Zagrebu Silvana Svetličić te Fran Zekan, učenik V. gimnazije Zagreb, koautor Mundus edukacijskog sustava. Moderatorica je bila vanjska suradnica za informatiku i računalstvo Agencije za odgoj i obrazovanje Saida Deljač.
Na panelu se raspravljalo je li bolje da učenici savladaju gradivo na MS-Office ili na Libre Office, koje su sve prednosti kada se učenici tijekom školovanja upoznaju s OS alatima, Koji su to još kapitalni alati koji su potrebni školama, a za koje postoje dobre besplatne inačice, za koje ne postoje, zašto osobno (ne) koristite OS alate, zašto (ne) koristite OS alate u nastavi, je li istina da za OS alate nema podrške te bi li mogli učenici pružati podršku otvorenim sustavima…

Podijeli:

 

Vezane objave