Najnovije ažuriranje 5G-alisera, napravljeno u svibnju ove godine u suradnji sa STL Partners, pokazuje da intenziviranje samostalnih 5G mreža (standalone 5G), te pojačani interes za Open RAN i privatne mreže.

Najveća pozitivna promjena je što izgradnja samostalnih (SA) 5G mreža stalno raste čime se otvaraju mogućnosti za naprednija 5G rješenja. Kako 5G tehnologija sazrijeva, SA 5G (tj. Implementacija 5G potpuno nepodržana 4G spektrom) postaje sve dostižnija. Ova vrsta implementacije 5G bit će presudna za oslobađanje punog potencijala 5G spektra, omogućavajući izrazito nisku latenciju i upotrebu novih slučajeva upotrebe, kao što je rezanje mreže, ultra pouzdana komunikacija s malim kašnjenjem (URLLC) i poboljšana komunikacija tipa stroja (eMTC).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pandemija i nestašica čipova

Usto sve je više dodjela frekvencijskih opsega za 5G. Od zemalja poput Čilea koji je operaterima prvi put dodijelio 5G spektar, pa do SAD-a koji je obavio aukciju za srednji frekvencijski opseg.

Međutim, razvoj 5G u posljednjih nekoliko mjeseci nije bio bez izazova. Pandemija korona virusa i dalje traje a napetost između SAD-a i Kine nije popustila s dolaskom novog američkog predsjednika Joea Bidena. Tu je i nestašica poluvodiča koja ne djeluje posebno loše na 5G jer su proizvođači poluvodiča dali prednost proizvođačima pametnih telefona i novije telekomunikacijske opreme iz jednostavnog razloga što tehnološki najnapredniji poluvodiči donose najveću zaradu za razliku od, na primjer, poluvodiča za autoindustriju koji su tehnološki starije generacije te donose slabiju zaradu. Tek bi duži nastavak krize u proizvodnji poluvodiča mogao bi utjecati negativno na telekomunikacijsku industriju.

Na početku pandemije korona virusa na početku prošle godine, iznenadni pad potražnje za raznim povezanim uređajima, posebno automobilima, zajedno s ograničenjima lockdowna, prouzročio je da razne tvornice poluvodiča privremeno prekinu svoju proizvodnju. No, nakon toga kako je sve veći broj ljudi bio prisiljen boraviti doma, raditi od doma naglo je narasla potražnja za uređajima. Poluvodička industrija nije mogla reagirati promptno te je uslijedila nestašica kao i rast cijena i sve duža čekanja narudžbi.

Sa sve više 5G mreža potražnja za 5G telefonima naglo raste. IDC predviđa da će prihod od čipova za pametne telefone porasti ove godine za 23,3% da bi dosegao 147 milijardi američkih dolara.

Unatoč poremećajima koje je industrija poluvodiča pretrpjela tijekom prošle 2020. godine, novi podaci tvrtke za tržišno istraživanje IDC navode da je globalni prihod od poluvodiča 2020. u odnosu na 2019. godinu rastao 10,8%, dostigavši ​​464 milijarde američkih dolara. IDC predviđa kako će se rast povećati ove godine na 12,5%, odnosno dostignuti će 522 milijarde dolara.

Rast najviše potiču potrošačka elektronika te potražnja iz autoindustrije. Rast tržišta računala potakao je rast njihovih poluvodiča za 17,3&, dostigavši isporuke od 160 milijardi dolara u 2020. godini.

Isporuke pametnih telefona u 2020. godini rasli su10% a prihodi poluvodiča za njih 9,1% zbog, kako navodi IDC, prelaska tržišta na 5G uređaje. 5G pametni mobiteli zahtijevaju naime skuplje poluvodiče kojima treba viiše memorije, senzora i podrške za više RF opsega. IDC navodi kako će ova 2021. godina biti posebno poslovno značajna godina za proizvođače poluvodiča jer se očekuje kako će pametni telefoni s podrškom za 5G mreže činiti 34% svih isporuka pametnih telefona u svijetu.

upotreba frekvencijskog spektra od 24.25 GHz do 29.5 GHz za 5G

mmWave i privatne mreže

Sve je veći popis zemalja koje proširuju srednji frekvencijski opseg za 5G te dodjeljuju frekvencije u visokom opsegu (mmWave) za 5G koji obećava najveće brzine i najmanju latenciju.

Usto, sukladno širenju frekvencijskog opsega, dostupnosti novih uređaja i opreme za 5G sve je izraženiji interes iz industrije za privatne 5G mreže, posebno je veliki interes iz proizvodnih tvrtki, ali i iz rudarstva i luka.

Telefonica je najavila ugovor s računalnom platformom Microsoft Azure za Private Edge Zone, nadajući se da će njihovo rješenje koncepta pametnih tvornica imati veći komercijalni interes. Nokia postavlja privatnu 5G mrežu s ruskom tvrtkom za rudarstvo paladija i nikla Nornickel, kao i za manju tvornicu u Finskoj. Verizon Business širi svoj posao izvan SAD-a, najavljujući postavljanje privatne 5G mreže za luku Southampton u Velikoj Britaniji. U međuvremenu, Ericsson postavlja privatnu mrežu za Airbus u Francuskoj, koja je zasad ograničena na LTE, ali s ciljem testiranja mmWave mogućnosti tijekom sljedeće godine.

No, možda jedan od najzanimljivijih događaja u ovom prostoru je sve veći potencijal proizvođača da potencijalno grade vlastite 5G mreže bez oslanjanja na dobavljače telekomunikacijskih usluga. Na primjer, Foxconn i Siemens istražuju razvoj vlastite 5G tehnologije za primjenu u svojim tvornicama. Ako se takva implementacija pokaže uspješnom, telekomunikacije bi se uskoro mogle suočiti s novom konkurencijom.

Podijeli:

 

 

Vezane objave