Krešimir Mlinarić, direktor Adacte Zagreb

Sedmi Adacta godišnji susret korisnika i partnera na temu Empower your Business, tj. kako primjenom poslovno-informacijskih rješenja osnažiti poslovanje 8. studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade otvorio je direktor Adacte Zagreb Krešimir Mlinarić istaknuvši kako je prošle godine glavna tema skupa bila digitalna transformacija, a da godinu dana nakon toga možemo reći kako su digitalne inicijative većim dijelom već prisutne te im je potrebno prilagoditi poslovne modele. Upozorio je kako je vrijeme prilagodbe na nove poslovne modele sve kraće.

Vrijeme prilagodbe sve kraće

Mlinarić je mišljenja kako su uspješni primjeri disrupcije poslovnih modela primjenom tehnologije, poput Ubera, Airbnb i sl., već zastarjeli modeli te da nam stižu i neki novi, poput tvrtke Rent s rješenjem The Wardrobe in the Cloud, što je odličan primjer novog poslovnog modela koji nalaze svoj put na tržištu i mijenjaju načine poslovanja retail industrije. Naveo je i zanimljiv primjer tvrtke Zipline, koja vrši dostave dronom, a ostvarila je 180.000 američkih  dolara investicija te je obavila u zadnjoj godini više od 286 dostava u ruralnim područjima Afrike. Pitanje je može li takav model potpuno izmijeniti koncept distribucije u budućnosti, upitao je direktor Adacte Zagreb.

Naglasio je kako je teško predvidjeti kakvi nas koncepti i novi poslovni modeli očekuju u budućnosti, jer ne znamo što će biti pokretači promjena i tko će nam biti konkurencija. „Jedino što nam preostaje jest da ojačamo sebe, kako bi bili spremni za ono što nam donosi sutra. Obično ideja za inovacijom dolazi iz potrebe za rješavanjem nekog problema, no za bilo kakvu inovaciju su nam potrebni ljudi, znanje i vještine. Treba znati iskoristiti potencijal ljudskog kapitala, a brzina promjene treba biti barem ista brizni promjene koja se dešava oko nas. Ne treba se bojati promjena već treba pokušavati, testirati i mijenjati se na bolje“, rekao je Mlinarić.

„Tehnologija je samo alat u procesu poslovanja, putem kojeg inovacije, ljude, znanje i resurse možemo povezati u cjelinu i povećati vjerojatnost za bolju budućnost. Želja za učenjem nas tjera da sutra budemo bolji. Upravo zbog toga su planovi Adacte vezani uz daljnji rast i napredak te izlazak iz sigurne zone u cilju osvajanja novih tržišta, stjecanja novih spoznaja i znanja, kao i primjene istih u našem poslovanju.“, zaključio je Mlinarić.

Kako će izgledati naša budućnost?

Temu Empower Your Society, tj. kako osnažiti društvo u kojem živite, predstavio je kao koncept direktor javnog sektora za usluge u cloudu u tvrtki Microsoft, za srednju i istočnu Europu Ratko Mutavdžić. Pokazao je kako je potrebno, da bi razumjeli promjenu, ponekad se vratiti u prošlost.

Ratko Mutavdžić, direktor javnog sektora za usluge u cloudu u tvrtki Microsoft, za srednju i istočnu Europu

„No, pravo je pitanje kako će zapravo izgledati naša budućnost? Sada se međusobno povezujemo i razgovaramo bez žice, vozimo bez vozača, povezujemo inteligenciju i stvaramo kolektivnu inteligenciju. Jake transformacije vode nas u nove oblike industrija, a digitalna ekonomija nas vodi u nove promjene – što zahtjeva bolju organizaciju i orkestraciju, kao i značajnu promjenu oblika poslovanja. Sadašnji napredak zdravstva možda je jedan od najdramatičnijih primjera kako se upotrebom tehnologija ubrzano i uspješno može razvijati ljudsko zdravlje. No, ipak krajnju odluku i dalje donosi čovjek, uz podršku i pomoć tehnologije“, rekao je Mutavdžić dodavši kako se brzo primičemo točki singularnosti, u kojoj će svatko upravljati fizički svojim vlastitim životom. Na kraju je upozorio kako svi želimo pozitivan utjecaj tehnologije u društvu, jer je primjena umjetne inteligencije i strojnog učenja u značajnom porastu te će biti sve veća, odnosno da tehnologija donosi brojne prednosti, ali treba joj ipak postaviti određena ograničenja prvenstveno na području etike.

Temu Empower Your People, tj. kako osnažiti ljudski potencijal, što je predstavio direktor za prodajni kanal i partnerstva D.A.C.H. u tvrtki Cornerstone OnDemand, za područje istočne Europe i Italije Martin Stawowiak. Predstavio je alat koji pomaže u upravljanju ljudskim resursima, kako bi se ostvario puni potencijal zaposlenika.

„Tehnologiju grade ljudi, ljudska bića, koju s druge strane opet koriste ljudi kako bi je upotrijebili za unaprjeđenje ljudskih života. Zato je predstavljeno kako se konkretnom upotrebom Cornerstone rješenja snaži ljudski kapital i stječu nove vještine i znanja – što je ključ uspjeha organizacija. Pri tome Cornerstone alati pružaju razvoj vlastitog intelektualnog kapitala kroz cjeloživotno učenje, inteligentno odlučivanje, povratne informacije, razvoj i rast mladih talenata i sl. Čitavom procesu se pristupa holistički i individualno, privlače se talenti te omogućava praćenje i planiranje njihovih karijera u budućnosti“, rekao je Stawowiak naglasivši na kraju sve veću važnost kvalitetnog upravljanja HR strategijama, posebno u digitalnoj ekonomiji.

U nastavku Adactine godišnje konferencije tema je bila Empower Your Ability to Transform. Na konkretnom primjeru autoindustrije kroz primjenu platformske ekonomije predsjednik uprave Auto Zubaka Dimitrije Trbović pokazao kako se novim rješenjima otvaraju nove dimenzije za pružanje usluga u sektoru automobilizma.

Povezanost poduzetništva i inovativnosti

Važnost inovacije kroz temu Empower Your Ability to Innovate, tj. kako osnažiti vlastitu inovativnost osnivač tvrtki MicroBlink i Photomath Damir Sabol je na osobnom primjeru objasnio kako je vođen poduzetničkim duhom i inovativnim idejama pokretao nove tvrtke i proizvode te inovirao promjene kako bi održao konkurentsku prednost na tržištu. Na primjerima Iskona, Računi.hr, MicroBlinka i Photomatha pokazao je koliko je važno zadržati i štiti vlastito intelektualno vlasništvo. Kroz primjer razvoja softvera i nekih propalih projekata, sada s odmakom u vremenu ustvrdio je kako su bili ispred svog vremena, jer tada tržište za neke od njihovih ideje nije bilo spremno. Zaključio je kako inovacija obično dolazi iz potrebe rješavanja nekog problema, a marketing se pokazao kao ključna komponenta poslovanja, pod uvjetom da, naravno, podržava kvalitetan proizvod.

Damir Sabol, osnivač tvrtki MicroBlinka i Photomatha

Predavanja su održali i ostali domaći i inozemni gosti, Adactini dugogodišnji korisnici i partneri te stručnjaci koji su predstavili konkretne novosti koje dolaze u području ERP-a, CRM-a i BI-a. Sudionici su se tako imali prilike upoznati s novim Microsoftovim Business Central rješenjem, koji je evolucijski nasljednik dobro poznatog Microsoftovog NAV-a. Govorilo se i tome kako koristiti podatke i strojno učenje (Machine Learning) kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije i povećao profit. Također pokazana je konkretna primjena Chatbot tehnologije u poslovanju, koja povećava učinkovitost i smanjuje troškove. Usto, na konferenciji je predstavljeno i rješenje za upravljanje GDPR procesima, kao i konkretni primjeri primjene Qlik rješenja, koje je pomoglo brojnim korisnicima da olakšaju vlastite procese kontrolinga u tvrtkama.

Podijeli:

Vezane objave