Eve Keili, zastupnica Europskog parlamenta iz Grčke

Odbor za industriju Europskog parlamenta želi promovirati razvoj rješenja na osnovi blockchaina izvan samo financijskog sektora.

Blockchain nije samo osnova bitcoina i ostalih kripto valuta. Izvan financijskog sektora, ta najpoznatija tehnologija distribuiranih baza podataka otvara mogućnosti i za ostale sektore, od kreativne industrije do javnih usluga.

Zastupnici Odbora za industriju Europskog parlamenta žele razviti mjere koje će podržati razvoj blockchaina i ostalih srodnih tehnologija. Članovi Odbora su glasali za prijedlog za rezoluciju zastupnice Eve Kaili, predsjednice parlamentarnog panela za procjenu znanstvenih dostignuća i inovacija koja traži „otvorenu, progresivnu regulativu koja podržava inovacije“.

Blockchain i tehnologije distribuiranih baza podataka općenito snažno remete mnoge sektore. Financijske usluge samo su jedan od područja. U rezoluciji ispitujemo efekte na ostale sektore kao što su energetika, zdravstvo, obrazovanje, kreativne industrije te javni sektor“, rekla je zastupnica Kaili.

Europska unija već ulaže u blockchain tehnologiju. Europska komisija pokrenula je program Blockchain opservatorija i Forum u veljači 2018. te je već uložila više od 80 milijuna eura u povezane projekte. Najavljuje kako će 300 milijuna eura dodatno biti uloženo u ulančane blokove do 2020. godine.

Startupi i mala i srednja poduzeća u središtu

„Želimo da EU bude predvodnik u blockchain tehnologiji. Vidimo snažan poduzetnički interes u području blockchaina. Mi, kao regulatori, trebamo osigurati da sav taj trud bude dočekan potrebnom institucionalnom i pravnom sigurnošću. Naša načela su princip inovativnosti, neutralnosti poslovnog modela te neutralnosti tehnologije te stavljamo u središte startupe i mala i srednja poduzeća“, kaže Kaili.

Također tu je pitanje utjecaja tehnologije na građane i privatnost podataka. Kako kaže Kaili, razvojem tehnologije rastu i rizici. „Nije pametno regulirati tehnologiju per se, već njeno korištenje i sektore koji je koriste u svojim poslovnim modelima. Zaštita potrošača i investitora mora biti primarna“, zaključuje Kaili.

Podijeli:

 

Vezane objave