Samo tjedan dana nakon nedavnog dogovora u Europskom parlamentu o veleprodajnim naknadama za roaming postignut je i dogovor država članica Europske unije o skoroj mogućnosti da će stanovnici EU uskoro u cijelosti iskoristiti svoju pretplatu na filmove, sportska događanja, e-knjige, video igre ili glazbene usluge tijekom putovanja u Uniji. Riječ je o prvom dogovoru u području modernizacije propisa EU-a o autorskim pravima koju je Komisija predložila u strategiji o jedinstvenom digitalnom tržištu.

Iz Europskog parlamenta najavili su kako je slijedeći korak ka jedinstvenom digitalnom tržištu EU osigurati širi prekogranični pristup kreativnim sadržajima.

U prošloj godini 64% Europljana služilo se internetom za igranje ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe, uz sve veću upotrebu mobilnih uređaja. Prema istraživanju provedenom 2015. svaki treći Europljanin želio je prekograničnu prenosivost. Ta je mogućnost još i važnija mladim ljudima. Više od polovine populacije u dobi od 15 do 39 godina smatra da su prenosivost i mogućnost pristupa uslugama na koje su pretplaćeni tijekom putovanja Europom važni.

Buduća uredba omogućit će korisnicima da uslugama internetskog sadržaja tijekom putovanja u EU-u pristupaju na isti način kao u domicilnoj zemlji.

Pružatelji usluga internetskog sadržaja kao što su Netflix, MyTF1 ili Spotify provjerit će pretplatnikovu državu boravišta s pomoću podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili provjerom IP adrese. Svi pružatelji usluga internetskog sadržaja na plaćanje morat će se pridržavati novih pravila. Pružatelji usluga bez plaćanja naknade (primjerice internetske usluge javnih radio i televizijskih kuća) moći će svojim pretplatnicima ponuditi i prenosivost.

Dogovoreni članica Unije sada trebaju formalno potvrditi Vijeće EU-a i Europski parlament. Pravila će se nakon donošenja početi primjenjivati u svim državama članicama EU-a do početka 2018. jer se Uredbom pružateljima usluga i nositeljima prava osigurava pripremno razdoblje od 9 mjeseci za primjenu novih pravila.

U prosincu 2015. Europska komisija predložila je uredbu kojom bi se građanima koji putuju po EU-u proširio pristup internetskom sadržaju. Riječ je o prvom zakonodavnom prijedlogu u okviru strategije o jedinstvenom digitalnom tržištu, koji je u rujnu 2016. dopunjen suvremenim propisima EU-a o autorskom pravu u cilju povećanja kulturne raznolikosti u Europi i sadržaja dostupnog na internetu donošenjem jasnijih propisa za sve dionike na internetu. Uredba se odnosi na usluge internetskog sadržaja za koje je primjena propisa o autorskom pravu najrelevantnija. To se primjerice odnosi na platforme za video usluge na zahtjev (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), internetske TV usluge (Viaplay kompanije Viasat, Now TV kompanije Sky, Voyo), pružatelje usluga internetskog prijenosa glazbe (Spotify, Deezer, Google Music) ili na internetska tržišta igara (Steam, Origin). Glavno je obilježje tih usluga pružanje pristupa sadržaju koji je zaštićen autorskim pravom i srodnim pravima kao i audiovizualnim medijskim uslugama.

Mogućnost pristupa uslugama internetskog sadržaja tijekom putovanja dodatno će dobiti na važnosti od 15. lipnja 2017. kada stupaju na snagu nova pravila o roamingu. Od tog će dana građani koji povremeno putuju bilo gdje u Europi za mobilni internet plaćati samo domaće cijene, pod uvjetom poštene uporabe.

Podijeli:

 

Vezane objave