Stručnjakinja za predviđanje novih tehnologija i područja njihove primjene (Head of Ecosystem and Trend Scouting) u Nokiji Leslie Shannon održala je na Sveučilištu Vern predavanje Early Signals/Future Scenarios. Istaknula je kako je glavni pokretač šire primjene 5G tehnologije bio tzv. split the chip moment.

Shannon je, napomenuvši kako primjena novih tehnologija uvijek započinje u korporacijama, ukazala koja su područja primjene 5G tehnologija i koje pogodnosti donose sektorima poput telefonije, gaminga, inženjerstva, prometa, zdravstva, pa čak i uzgoja ribe u Norveškoj ili nadzora kvalitete povrća u aero farmama u SAD-u.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

No, smatra kako korisnička primjena 5G-a tek slijedi, posebno za  proširenu stvarnosti.

4G je naš mobitel pretvorio u uređaj za gledanje, omogućio nam 2D mapiranje i pristup zanimljivom sadržaju. 5G će naš mobitel prenamijeniti u tzv. headset odnosno naočale, mapiranje će biti trodimenzionalno, a sadržaj znatno bogatiji, smatra Shannon.

Istaknula je kako će zrelija primjena 5G tehnologije smanjiti socijalnu isključenost, jer „više nećete gledati u ekran, nego kroz ekran, a tehnologija će vam omogućiti dodavanje konteksta u sadržaj što je u stvari metaverzum“.

„Vjerujem da će do 2030. godine AR headsetovi (naočale za proširenu stvarnost) zamijeniti mobitele, budući da upravo metaverzum ispunjava preduvjete za razvoj takvog okruženja: sjedinjenje fizičkog i virtualnog svijeta, postojanost avatara kroz sve platforme, potpuno operativno gospodarstvo i razmjena roba, kompatibilnost svih platformi bez obzira na davatelja usluga i decentralizirane operacije.“

Brojni tehnološki divovi već danas ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj prototipa u svim segmentima proširene stvarnosti, a među najizdašnijima su Apple, Microsoft, Google, Jio, Meta, Niantic, Snapchat i Amazon.

Podijeli:

 

 

Vezane objave