Predviđa se da će broj povezanih vozila u svijetu dostići 367 milijuna 2027. godine, što je značajan rast u odnosu na 192 milijuna koliko ih se procjenjuje da će biti ove 2023. godine, navodi u svojoj novoj studiji analitička tvrtka Juniper Researcha.

Prema studiji, rast od 91% bit će potaknut napretkom ADAS-a (Advanced Driver Assistance Systems) i povećanjem mogućnosti infotainment sustava u vozilima. 5G tehnologija omogućuje velike brzine podatkovnog prometa i niske latenciju 5G što otvara mogućnosti novih rješenja za umrežena vozila, no za njihovu komercijalizaciju nužna je suradnja između proizvođača i operatera. Ona, naravno, neće izostati jer je im otvara nove tržišne mogućnosti. Prema procjeni Juniper Reasearcha tržište ima potencijal od 3,6 milijardi američkih dolara.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U realiziranju novih mrežnih rješenja s 5G tehnologijom u vozilima ključnu ulogu imaju telekom operateri. Juniper Reasearch preporuča telekomima i proizvođačima opreme više usmjerenosti na gospodarska vozila jer je procjena kako će do 2027. godine biti umreženo tek 20 % gospodarskih vozila. U ovoj će ih godini biti 16 % pa se ne očekuje veći rast. Telekomi i proizvođači opreme trebali bi se usmjeriti na nova rješenja umrežavanja a ne kao do sada samo na jednostavna rješenja, kao, na primjer, hitni pozivi. Gospodarska vozila trebaju rješenja za praćenje robe uvezana s logističkim softverima, odnosno integraciju svoje umreženosti s rješenjima za praćenje voznog parka. Takva rješenja donijeti će povećanje učinkovitosti voznih parkova te učinkovitije logističke operacije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave