Analitička tvrtka Canalys procjenjuje kako će računala kao središnji alat s kojim tvrtke i potrošači pristupaju modernoj produktivnosti i slobodnom vremenu zbog naglog rasta alata generativne umjetne inteligencije u slijedeće četiri godine doživjeti vrlo brzo veliku hardversku i softversku promjenu kako bi mogli omogućiti val masovnog korištenja umjetne inteligencije.

Canalys predviđa da će 60% osobnih računala isporučenih 2027. biti sposobna za AI

Većina osobnih računala opremljena snažnim CPU-ima i GPU-ima već mogu koristiti AI funkcionalnost, često kroz korištenje aplikacija temeljenih u cloud computingu. Međutim, potpuna upotreba umjetne inteligencije s njenim svim mogućnostima na osobnim računalima moraju zadovoljavati nekoliko novih sposobnosti poput snažnog procesora koji reagira u stvarnom vremenu, moraju imati nisku latenciju, odnosno odaziv mreže te poboljšanu sigurnost. Stoga, računalo “sposobno za AI” mora imati namjenski skupove čipova za ubrzavanje AI računalstva. Istaknuti primjeri za sada su na tržištu Qualcommov Hexagon Tensor Accelerator, Appleov Neural Engines, Intelov Movidius VPU i AMD-ov APU. Takvi skupovi čipova posvećeni umjetnoj inteligenciji dugoročno će postati uobičajeni u svim glavnim procesorima te će postati sastavni dijelovi svih računala.

jedan od namjenskih procesora za izvršavanje modela generativne umjetne inteligencije

AI procesori

Apple je predstavio AI integraciju sa svojim M1 Neural Engineom u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Do drugog tromjesečja 2023. godine, s nadolazećom M3 serijom i Intelovim izlaskom iz Mac proizvoda, Apple je postao prvi proizvođač osobnih računala koji je u potpunosti sposoban za AI. U međuvremenu, Qualcomm je poboljšao AI mogućnosti svog 8cx Gen3 čipseta temeljenog na ARM-u, s ciljem veće prisutnosti na tržištu s nadogradnjom najavljenom za 2024. godina koja će uključivati Nuvia arhitekturu i integraciju Windows Copilota.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U području x86, AMD je predstavio svoju ponudu umjetne inteligencije s Phoenix Ryzen 7040 serijom u drugom tromjesečju 2023. godine, čime je pretekao Intelov debi na Meteor Lakeu. Taj potez potaknuo je proizvođače originalne opreme osobnih računala da rano prihvate AMD-ovu tehnologiju, iskorištavajući rast tržišta. Do druge polovine 2024. godine AMD-ova očekivana serija 8050 obećava daljnja poboljšanja umjetne inteligencije. Intel je, unatoč svom kasnom ulasku, naglasio AI ugradnjom Movidius VPU-a u svoju ponudu Meteor Lake. S obzirom na Intelovu tržišnu dominaciju, ta strategija trebala bi potaknuti značajnije usvajanje AI-PC-a od 2024. godine pa nadalje. Sa svojim nadolazećim izdanjima Arrow Lake i Lunar Lake, Intel će povećati udio u pogledu AI čipseta, pozicionirajući se na čelu revolucije računala koja podržavaju AI.

Specijalizirani procesori za AI na tržištu i u najavi

Prodor na tržište

Od drugog tromjesečja 2023. godine, potaknuto Appleovom agresivnom integracijom Neural Enginea, tržište osobnih računala s AI-om imalo je isporuke koje su premašile 5 milijuna jedinica. Kako x86 arhitekture poboljšavaju svoje mogućnosti umjetne inteligencije, Canalys predviđa drastičan porast novih modela s omogućenom umjetnom inteligencijom, počevši od prve polovice 2024. godine. Očekuje se da će do četvrtog tromjesečja 2024. godine isporuke porasti na oko 20 milijuna jedinica, zauzimajući više od 25% globalnih isporuka računala.

Uz očekivano izdanje značajki poboljšanih umjetnom inteligencijom u najnovijoj verziji sustava Windows do kraja 2024. godine i široko rasprostranjenu integraciju alata umjetne inteligencije u komercijalni i produktivni softver, tržište osobnih računala sposobno za umjetnu inteligenciju postavljeno je za značajan rast 2025. i 2026. godine. Do 2027. godine predviđa se da će isporuke premašiti 175 milijuna jedinica, što će biti preko 60% ukupnih isporuka računala. Očekivani prosječni godišnji rast (Compound annual growth rate, CAGR) je čak 94%. Podijeli:

 

 

Vezane objave