Uvođenje 5G mreža u Hrvatsku, tema i naslov prvog okruglog stola održanog u sklopu 41. međunarodne ICT konferencije Mipro 2018, Konferencija je s radom počela u ponedjeljak 21. svibnja seminarima cjeloživotnog obrazovanja, okupila je u opatijskom hotelu Adriatic velik broj stručnjaka zainteresiranih za 5G tehnologiju koja se, kako su istaknuli sudionici okruglog stola, već sada svrstava uz izume kao što su tiskarski ili parni stroj, izmjenična struja i automobil.
Uz predstavnike HAKOM-a koji su i organizatori događanja uz udrugu Mipro, na čelu s moderatorom Gordanom Šimcem, kao govornici na okruglom stolu gostovali su i Krešo Antonović u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici teleoperatera Zoran Arambašić (VIPNet), Nataša Malić (HT) i Nenad Šlibar (Tele 2), Hrvoje Hadžić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla te Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, grada koji je prvi imao priliku testirati funkcionalnosti 5G mreža.
Što bi konkretno značila 5G mreža? Pristup internetu brzinama do 20 Gb po sekundi, mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru, što je izuzetno važno zbog sve većeg razvoja interneta stvari, veću efikasnost uređaja, vijek trajanja baterije do deset godina, minimalnu latenciju i daleko veću pouzdanost mreže, što je ključno kod daljnjeg razvoja autonomnih sustava poput pametnih vozila.
Prema dogovoru na razini Europske unije, kako je objasnio Antonović, do 2020. godine previđeno je uvođenje 5G tehnologije u barem jedan grad u svakoj članici, uključujući i Hrvatsku, a do 2025. godine ta bi tehnologija trebala postojati u svim većim gradovima i uzduž glavnih prometnih pravaca.

Koliki je značaj 5G tehnologije za industriju, ali i krajnje korisnike, prezentirali su predstavnici tvrtke Ericsson NT koji su izložili model pametnog grada s IOT (Internet of Things) platformom upravljanja javnim prometom i rasvjetom baziran na 5G tehnologiji. Model izgrađen prema tehnologiji koja već postoji omogućuje kvalitetni nadzor prometa uz sustav kamera i senzora, brzu dojavu i reakciju u slučaju prometnih nesreća, automatsko upravljanje semaforima i rasvjetnim stupovima…

Drugi primjer je mali robot koji testira nagib površine i kojemu je za rad potrebna minimalna latencija (kašnjenje signala) inače gubi ravnotežu a bez 5G mreža njegov bi rad bio nemoguć.
Predstavnici hrvatskih teleoperatera istaknuli su kako već razvijaju određene funkcionalnosti 5G mreža koje zasad testiraju na 4G mrežama i dodali kako će Hrvatska spremna dočekati vrijeme uvođenja 5G tehnologije, odnosno omogućiti pristup uslugama koje koriste tu tehnologiju među prvima u Europi.

Podijeli:

 

Vezane objave