Zahvaljujući Europskom sustavu prijenosa podataka astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji povezuju se izravno s Europom širokopojasnom vezom sličnoj onoj kakva se koristi na Zemlji. Time je omogućeno da se eksperimenti koji se provode na Međunarodnoj svemirskoj postaji mogu pratiti iz Europe u gotovo stvarnom vremenu. Do sada su podaci iz istraživanja, na primjer utjecaja zračenja na sjemenke i istraživanja biomininga morali biti pohranjeni na tvrdim diskovima i vraćeni na Zemlju mnogo mjeseci kasnije.

Sada se astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji povezuju putem radio veze s jednim od dva geostacionarna satelita europskog sustava prijenosa podataka. Satelit preuzima signale sa Međunarodne svemirske postaje svakih 90 minuta i prosljeđuje ih izravno na europsku baznu stanicu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najsuvremeniji sustav pruža brzine do 50 Mbit/s za downloada i do 2 Mbit/s za upload. Komunikacijski uređaj koji to omogućuje – nazvan ColKa (Kolumbov laboratorij Ka-band terminal) instaliran je tijekom svemirske šetnje u siječnju 2021. godine. ColKa koristi Europski sustav prijenosa podataka, koji je razvijen kao partnerski projekt ESA-e s proizvođačem satelita Airbus, kao dio ESA-inih napora da ujedini industriju oko velikih komercijalnih telekomunikacijskih programa, stimulirajući inovativni razvoj usluga kako bi se postigle ekonomske koristi.

ESA i Airbus potpisali su 29. studenoga 2021. dvogodišnji ugovor o isporuci podataka sa postaje u Europu. ColKu su dizajnirale i izgradile britanske i talijanske tvrtke, koristeći proizvode iz Belgije, Kanade, Francuske, Njemačke i Norveške, od kojih su neki kvalificirani u okviru ESA-inog programa za telekomunikacije i integrirane aplikacije naprednog istraživanja u telekomunikacijskim sustavima (ARTES).

Znanje stečeno projektiranjem, izgradnjom i vođenjem ColKa bit će ključno za ESA-in telekomunikacijski paket u okviru ESPRIT telekomunikacijskog modula i modula za punjenje gorivom koji se dizajnira za lunarni Gateway (ispostavu koja je preko 1.000 puta udaljenija od Zemlje od Međunarodne svemirske postaje) koja će pružiti vitalne podrška održivom, dugoročnom povratku čovjeka na površinu Mjeseca. (foto ESA/NASA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave